Aleksandar Serdar, klavir

Utorak, 1. april 2014 20h

Koncertno – izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

 

 

Aleksandar Serdar, klavir

 

 

PROGRAM

 

F. Chopin

 

4 IMPROMTUS

N01 op.29 As-dur

No2 op.36 Fis dur

No3 op.51 Ges dur

No4 op.66 Cis moll

 

4 BALLADS

No1 op.23 G moll

No2 op. 38 F dur

No3 op. 47 As dur

No4 op. 52 F moll

 

 

BIOGRAFIJA

 

Aleksandar Serdar, rođen u Beogradu, odakle posle završenih studija u Novom Sadu  nastavlja dalje školovanje u Sjedinjenim državama  i Italiji. Na njegovu pijanističku formaciju su uticali tokom godina pre svega, Sergio Perticaroli i Leon Fleisher. Kao logičan put jednog mladog pijaniste, Aleksandar Serdar je učestvovao na brojnim internacionalnim takmicenjima gde je dobio visoke nagrade. Najznačajnija od njih su svakako Arthur Rubinstein u Tel Aviv-u, Monza-Rina Salla Galo, Vercelli, Carlo Zechhi,  koji su doveli do početka razvoja njegove internacionalne karijere. Aleksandar Serdar je svirao resitale i sa orkestrom u skoro svim zemljama Evrope, u severnoj Americi, u Brazilu i Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajldandu i Japanu.Svirao je sa filharmonijama Beograda, Bremena, Sofije, Zagreba, Torina, Minhena, Tuluza, Lila, San Hozea, Slovenije, Drezdena. Sa dirigentima kao sto su Jean-Claude Casadesus, Jorg Peter Weigle, Emil Tabakov, Mendi Rodan, Marcello Viotti, Michael Plason. U poslednjih nekoliko godina brojni uspesi na koncertima u Evropi su privukli pažnju kritičara i organizatora koncertnih sezona i festivala. Sa podjendakim entuzijazmom je svirao u koncertnim dvoranama kao sto su Theatre Chatelet, Auditorium du Louvre, Tonhalle in Zurich, Alice Tully hall in New Yorks Lincoln Center, and Festivals such as “La Roque d’Antheron, Folles Journeaus in Nantes, Sully sur Loire, St. Riquier, Schleasu Holstein in Hamburg, Montpellier Festival of Radio France. Aleksandar Serdar je snimio svoj prvi kompakt disk za diskografsku kucu EMI koji je dobio izvanredne kritike muzičkih časopisa. Aleksandar Serdar je izdao svoj prvi kompakt disk za PGP diskografsku kuću u Srbiji sa baroknim repertoarom.

“Aleksandar Serdar je svakako svestan pijanista sa imaginacijom i ličnošću” Gramophone, Februar 1999.

“Niko nemože da ignoriše ovakvog izvodjača … koji je sposoban da poseduje tako retku kombinaciju autoriteta i aristokratije duha”   Diapason, Decembar 1998

Od 1999 godine, Aleksandar Serdar je počeo da radi na Fakultetu muzicke umetnosti u Beogradu gde je sad u zvanju redovnog profesora. Od 2006 godine, radi kao profesor na fakultetu umetnosti u Nišu. Aleksandar Serdar učestvuje kao član žirija u radu brojnih nacionalnih i internacionalnih žirija. U martu 2007 je počeo sa realizacijom projekata “Nacionalne koncertne sezone”. Projekat decentralizacije klasične muzike zastupljen u 16 gradova koji je sa velikim uspehom okončan u junu 2007. godine. 2012. Aleksandar Serdar izdaje svoj priručnik pod nazivom “Razvoj pijanističke tehnike” u izdanju Muzičkog centra Crna Gora.