Anita Ferlež Eraković – sopran, Miloš Mijatović – klarinet i Slobodanka Pajić – klavir

Sreda 22. jun 2016. 20h

Koncert u okviru Konkursa FU

 

Anita Ferlež Eraković, sopran

Miloš Mijatović, klarinet

Slobodanka Pajić, klavir

 

PROGRAM

 

Louis Spohr
Sechs Deutsche Lieder op. 103
1 .Sei still mein Herz
2. Zwiegesang
3. Sehnsucht
4. Wiegenlied
5. Das heimliche Lied
6. Wach auf

 

Richard Strauss
Morgen

 

Franz Schubert
Der Hirt uaf dem Felsen

 

Franz Schubert
Romanze der Helene

 

W. A. Mozart
Parto, ma tu bem mio

 

 

BIOGRAFIJE

DSC_3994

Anita Ferlež-Eraković – sopran

Rođena je u Nišu (1971), gde je završila nižu i srednju muzičku školu paralelno na dva odseka: odsek klavira u klasi prof.Sladjane Popovic i odsek solo pevanja u klasi prof.Gordane Milosevic. Diplomirala je solo pevanje (1994) na FMU-Skoplje u klasi prof. Milke Eftimove a magistrirala na istom fakultetu 2012.u klasi prof.Vesne Ginovske-Ilkove. U toku studiranja završila je seminar barokne muzike i seminar američke solo pesme, nastupala je sa horom i orkestrom fakulteta i sa ansamblom Skopske opere. Aktivno učestvuje u kulturnom životu rodnog grada solističkim i kamernim koncertima i nastupima sa orkestrom Doma vojske, Niškim simfonijskim orkestrom, orkestrom i horom FU-Niš saradjujuci sa dirigentima:Suzana Kostic,Milena Injac,Ivana Mirovic,Zoran Stanisavljevic,Stanimir Redzic, Dragan Petrovic,Milorad Veljkovic Spaja,Dejan Savic,Zorica Mitev Vojnovic. Radi u Muzičkoj školi u Nišu. Njeni đaci ostvaruju zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima solo pevača i takmičenjima kamerne muzike. Bila je član žirija Republičkog takmičenja.

Slobodanka Pajić – klavir

Rođena je u Kladovu (1976), gde je završila osnovnu muzičku školu na klavirskom odseku. Srednju muzičku školu završila je u Nišu u klasi prof. Borivoja Mladenovica. Osnovne i magistarske studije na FU-Priština u klasi prof. Bosiljke Stričević. U toku školovanja učestvovala je na festivalima, republičkim i saveznim takmičenjima i osvajala nagrade. Solističke koncerte održala  je u Kruševcu, Kraljevu, Nišu. Usavršavala se na kursevima Nauma Štarkmana, Borisa Kraljevića, Vladimira Bočkarjova i Miloša Mihajlovića. Od 1998. radi kao profesor klavira i korepetitor na odseku za solo pevanje u Muzičkoj školi u Nišu. Smisao za klavirsku pedagogiju pokazuje na samom početku rada što potvrđuju i brojne nagrade njenih učenika na saveznim i međunarodnim takmičenjima. Od 2007. godine je član kamernog sastava Duo „ Dolcezza“,  sa sopranom Anitom Ferlež Eraković . Kamerni sastav je nastao kao rezultat dugogodišnje saradnje i ostvaruje niz koncertnih nastupa u zemlji i inostransvu. Od 2007. radi  na FU-Niš na katedri za Komplementari klavir. Do 2016. kao nastavnik stručnog predmeta, a sada u  zvanju docent. Njeni studenti su dobitnici visokih nagrada na Međunarodnom studentskom takmičenju komplementarnog  klavira 2013. 2014. 2015.i 2016.god. kao i dobitnici prvih nagrada na Međunarodnom takmičenju „Žene u muzicu” 2013. godine u Kragujevcu. Nosioci zvanja Laureat takmičenja su takođe studenti prof. Slobodanke Pajić.

Milos Mijatovic webspec. Miloš Mijatović (1982), diplomirao klarinet na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Nikole Srdića i Aleksandra Tasića. Specijalističke studije završio na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Ante Grgina. Usavršavao se kod eminentnih profesora kao što su: J. Gilad, M. Kolins, M. Bekavac, E. Molinari i M. Arinjon. Dobitnik prve nagrade na Internacionalnom takmičenju u Barleti, Italija 2005. i 2006. godine. Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara u Padovi, Italija. Specijalna nagrada na Internacionalnom takmičenju kamernih ansambala u Subotici. Ministarstvo kulture i Univerzitet u Novom Sadu dodeljuju mu specijalnu nagradu za umetničke aktivnosti, a 2011. godine dobija stipendiju švedske vlade. Nastupao je kao solista sa orkestrom Akademije umetnosti iz Novog Sada u Italiji, Francuskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj i Srbiji. Nastupao je na nekim od najznačajnijih festivala u Srbiji i inostranstvu: NOMUS, Međunarodna tribina kompozitora, Internacionalni festival u Trolhetenu, Švedska, Muzički festival u Londonu, Engleska i IMPULS međunarodna Akademija za savremenu muziku u Gracu, Austrija. Od 2001-2006., nastupa kao prvi klarinetista Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 2005. godine stalni je član Internacionalnog orkestra jugoistočne evrope na mestu prvog klarinetiste. Snimao je za TV i radio-stanice u zemlji i inostranstvu (RTS, RTV, ART TV). Svira na klarinetima marke Selmer, model Recital. Od 2013. godine je redovan član ,,No Borders Orchestra’’ sa kojim nastupa u zemlji i inostranstvu. Redovan je član Internacionalne asocijacije klarinetista ICA u Americi i Evropske asocijacije klarinetista. Radi kao docent na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu, Srbija.