BANJALUČKI TRIO

Utorak 12. decembar 2017. 20h
Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

Koncert u okviru Konkursa FU

 

BANJALUČKI TRIO
Yeon Ju Jeong, violina
Marija Pilipović, flauta
Biljana Jašić – Radovanović, klavir

 

 

PROGRAM

 

J. S.Bach – Trio sonata u G-duru BWV 1038
Largo
Vivace
Adagio
Presto

 

M. Bonis – Suite en trio op. 59
Sérénade
Pastorale
Scherzo

 

J. Ibert – Deux Interludes
Andante expressivo
Allegro vivo

 

P. GaubertMedailles Antiques
Nymphes à la Fontaine
Danses

 

N. Rota – Trio za flautu, violinu i klavir
Allegro ma non troppo
Andante sostenuto
Allegro vivace con spirito

 

 

BIOGRAFIJE

 

421055_394197617261830_489351566_nYeon Ju Jeong počela je svirati violinu sa pet godina. U dobi od devet godina, osvojila je prvu nagradu na Nacionalnom studentskom muzičkom takmičenju u rodnoj Koreji. Nakon što je diplomirala na Srednjoj umjetničkoj školi u Seulu, primljena je na Univerzitet YeonSe. Nastavila je razvijati svoju muzičku estetiku, strast i filozofiju za violinu pohađajući razne majstorske radionice širom svijeta. Doktorsku titulu iz muzičke umjetnosti primila je od Konzervatorija Čajkovski u Moskvi gdje je, gdje je studirala u klasi profesora Sergeja Kravčenka. Osvojila je prvu nagradu na Internacionalnom muzičkom takmičenju u Sofiji (Bugarska) pod nazivom “Muzika i Zemlja” u Sofiji (Bugarska), 2001. godine Nastupala je u Rusiji, Grčkoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Koreji, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Sa italijanskim Simfonijskim orkestrom Mitteleuropa izvela je Koncert za violinu i orkestar P. I. Čajkovskog u Banjaluci i Sarajevu 2014. godine, za koji je dobila odlične kritike medijima. trenutno je u zvanju vanredni profesor i predaje violinu na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

10357236_646970402056872_1221521079607886640_nMarija Pilipović rođena je u Zagrebu. Osnovne i magistarske studije završila je u Banjoj Luci, u klasi prof. Laure Levai-Aksin.Pored brojnih solističkih koncerata širom Bosne i Hercegovine, i zemalja okruženja, nastupila je i kao član različitih kamernih ansambala (Banjalučki barokni ansambl, Banjalučki trio, kvartet flauta Flutete) na festivalima „Sarajevska zima“, „Dani Vlade S. Miloševića“, „Mermer i zvuci“, “Mokranjčevi dani”, Festival savremene muzike. Sarađivala je sa brojnim umjetnicima koje je okupio „Studio 6“ iz Novog Sada, gdje su se premijerno izvodile savremene kompozicija vojvođanskih kompozitora. Kao student Muzičke akademije u Banjoj Luci učestvovala u snimanju nekoliko Cd-ova simfonijskog orkestra združenih akademija iz Beograda, Kragujevca i Podgorice. 2016.godine je učestvovala u Rezidencijalnom programu Foruma slavenskih kultura, koji je, u velikoj konkurenciji, izabrao 6 umjetnika iz 13 zemalja da kroz muzičku, filmsku, vizuelnu i primjenjenu umjetnost promovišu tradiciju i kulturu slavenskog naroda.Od 2011. godine koncertira na mjestu prve flaute „Banjalučke filharmonije“, a od 2014. radi kao asistent na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci na Katedri za kamernu muziku.

10376346_646970502056862_1025149653070962108_nBiljana Jašić – Radovanović rođena je u Banjaluci, gdje je završila nižu i srednju muzičku školu. Studije klavira završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof Andreje Pregera, nakon čega je završila i studije čembal ana Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Miloša Petrovića, u čijoj klasi je i magistrirala. Usavršavala se na mnogim seminarima i majstorskim kursevima klavira i čembala, te kamerne muzike.Imala je niz nastupa (klavir, čembalo), kao solista i kamerni muzičar, te sa orkestrom, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Italiji itd.Učestvovala je u snimanju dva CD – a posvećena muzici Vlade S. Miloševića.Snimala je za Radio i televiziju Republike Srpske. Bogato pedagoško iskustvo rezultiralo je velikim brojem nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, kao i velikim brojem nastupa njenih studenata u zemlji i inostranstvu. Gostovala je kao predavač na muzičkim akademijama u Vroclavu i Gdanjsku (Poljska), Bukureštu i Trstu. Vanredni je profesor na Katedri za kamernu muziku Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Osnivač je i rukovodilac Banjalučkog baroknog ansambla i Banjalučkog tria, sa kojim je održala niz koncerata od kojih posebno treba izdvojiti koncerte na festivalima u Banjaluci (Dani Vlade Miloševića), Sarajevu (Sarajevska zima) i Aranđelovcu (Smotra umetnosti ” Mermer i zvuci”).