BETOVENOV CIKLUS Sonate za violinu i klavir

8

Sreda 24. april 2013. 20h

BETOVENOV CIKLUS

Sonate za violinu i klavir

Jovan Bogosavljević, violina

Stevan Spalević, klavir

PROGRAM

 

Ludvig van Beethoven –  Violinska Sonata No. 1 Op. 12/1  D-dur

Allegro con brio

Tema con variazioni: Andante con moto

Rondo: Allegro

 

Ludvig van Beethoven –  Violinska Sonata No. 2 Op. 12/2  A-dur

Allegro vivace

Andante, più tosto Allegretto

Allegro piacevole

 

pauza

 

Ludvig van Beethoven –  Violinska Sonata No. 5 Op. 24  F-dur

Allegro

Adagio molto espressivo

Scherzo: Allegro molto

Rondo: Allegro ma non troppo

 

 

BIOGRAFIJE

 

JOVAN 1Jovan Bogosavljević je rođen u Beogradu. Svoje muzičko obrazovanje sticao je od svog oca Dragutina Bogosavljevića, Tatjane Olujić na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu i jednog od najvećih izvođača i pedagoga današnjice Igora Ojstraha u Briselu. Dobitnik je međunarodnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade Udruženja Muzičkih Umetnika Srbije za najboljeg mladog umetnika. Kao solista nastupao je u zemlji sa najznačajnijim orkestrima, dirigentima i salama. Na međunarodnoj sceni nastupao je kao solista sa orkestrima i značajnim dirigentima i pijanistima od Kine, Japana, Argentine, Poljske, Grčke, Danske, Finske, Italije, Austrije, Francuske, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske…Poslednjih godina značajnu saradnju ostvaruje sa našim renomiranim pijanistom Aleksandrom Serdarom na našoj i međunarodnoj sceni. Od  2009. godine nastupa kao solista i gost na koncertima širom Evrope sa ”Evropskim kvartetom” iz Minhena, ”Basiona Amorosa”. Duži niz godina stalni je član kvinteta «Beltango» koji nosi epitet jednog od najboljih u svetu. Od 2010. godine svira u duu sa našim sjajnim mladim muzičarem i pijanistom Stevanom Spalevićem. Dobitnik je nagrade revije «Muzika klasika» kao najuspešniji izvođač u 2012 godini. Jedan je i od osnivača kamernog orkestra studenata Fakulteta Umetnosti iz Niša «Hibridi».
Jovan Bogosavljević bavi se pedagoškim radom na Fakultetu Umetnosti u Nišu i na glavnom predmetu Violina je vanredni profesor.

 

 

IMG_7192_webStevan Spalević (1983, Niš)
Odsek za klavir niže i srednje muzičke škole završio je u rodnom gradu u klasi prof. Milene Rajković. Zvanje diplomiranog pijaniste stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino. Trenutno je student specijalističkih i doktorskih akademskih studija na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Aleksandra Serdara.
Tokom školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima u svojoj zemlji i inostranstvu gde je osvajao najviša priznanja: Laureat takmičenja Mihailo Vukdragović (Šabac, 2002. godine), Laureat konkursa EPTA – Skrjabin i Bartok (Beograd, 2005. godine), polufinalista konkursa Aleksandar Skrjabin (Groseto, Italija, 2006. godine), Pohvala na konkursu Frederik Šopen (Varna, Bugarska, 2010. godine).
Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih pijanista i pedagoga, kao što su: Andraš Šif, Leon Flajšer, Paul Badura-Škoda, Robert Levin, Dmitrij Baškirov, Karl-Hajnc Kemerling, Dmitrij Aleksejev, Žak Ruvije, Aleksej Ljubimov, Serđo Pertikaroli, Konstantin Bogino, Boris Romanov, Arbo Valdma, Stanislav Počekin, Feliks Gotlib, Sergej Markarov i Vladimir Ogarkov.
Dobitnik je diplome za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu školske 2002/2003. godine, kao i priznanja za najboljeg diplomiranog studenta školske 2007/2008. godine. Kao učesnik Nacionalne koncertne sezone (2008/2009. godine) održao je koncerte u Nišu, Kruševcu, Požarevcu, Vranju, Čačku, Kraljevu, Leskovcu, Pirotu i Smederevu. Značajna pedagoška iskustva stekao je radeći kao demonstrator – asistent na departmanu za klavir novosadske Akademije umetnosti (2005 – 2007. godine). Od 2007. godine angažovan je na mestu profesora klavira u školi Fortepiano u Nišu. Zapošljen je kao viši umetnički saradnik na katedri za duvačke instrumente Fakulteta umetnosti u Nišu od aprila 2008. godine.