DAMAMA NA DAR 2015

DAMAMA-NA-DAR-plakat-WEB

Autor plakata: Ninoslava Girić, student Master studija na Departmanu za primenjene umetnosti

 

Utorak 10. mart 2015. 20h
Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

 

Otvaranje Koncertne sezone FU 2015.

Revijalni koncert
DAMAMA NA DAR

 

 

Nastupaju:

Misha Dacić, klavir

Ivan Novaković, klavir

Jovan Bogosavljević, violina

Stevan Spalević, klavir

Ljubinko Lazić, kontrabas

Nikola Peković, harmonika

Andrija Mamutović, klavir

Nikola Cvetković, klavir

 

 

PROGRAM

 

C. Corea – Eternal Child – arr. Nikola Cvetković
Nikola Cvetković, klavir

 

E. Tabakov – Motivi
M. Gajdoš – Sempre flageoletti
Ljubinko Lazić, kontrabas

 

L. van Beethoven – Violinska Sonata No.1 Op. 12/1 D-dur
Allegro con brio
Tema con variazioni: Andante con moto
Rondo: Allegro
Jovan Bogosavljević, violina
Stevan Spalević, klavir

 

A. Skrjabin – Etida dis moll, op.8 br.12
Andrija Mamutović, klavir

 

F. Couperin – Les roseaux (Trske)
E. Jokinen – Alone (Usamljen)
Nikola Peković, harmonika

 

S. Rachmaninoff – Simfonijske igre op. 45, u obradi za dva klavira
II Andante kon moto
Misha Dacić, klavir
Ivan Novaković, klavir

 

P. Ziegler – El Vals del Duende
Misha Dacić, klavir

 

 

 

BIOGRAFIJE

 

Misha Dacić je rođen u Nišu, u porodici sa muzičkom tradicijom, gde je sa 11 godina prvi put impresionirao publiku nastupajući sa lokalnim orkestrom. Kemal Gekić, Frank Cooper, Lazar i Valentina Berman, Jorge Luis Prats su neki od njegovih mentora. Trenutno je profesor na katedri za klavir na Univerzitetu u Mersinu, Turska i gostujući profesor na Fakultetu Umetnosti u Nišu. Nakon učešća na Festivalu Marte Argerih u Luganu, i senzacionalnog Američkog debija na Internacionalnom Pijanističkom Festivalu u Majamiju 2003. godine. Misha Dacić je nastupao na nekim od najprestižnijih festivala širom SAD-a, kao što su Gilmore Festival i ‘Rizing Stars’ u Čikagu. Dacićeva koncertna aktivnost obuhvata solističke, kao i nastupe sa orkestrima na koncertnim serijama Severne, Srednje i Južne Amerike, Evrope, Bliskog Istoka, i Japana. Saradnju sa legendarnom violinistkinjom Idom Hendel Dacić započinje 2009. godine, sa kojom nastupa širom sveta (Velika Sinagoga Plzenj, Nacionalna Galerija London, Operska kuća Tel Aviv, itd.). Jedan od njihovih resitala u SAD-u je snimljen i izdat u DVD formatu za VAI (Video Artist Internacional). Povodom 200. godišnjice od rođenja Franca Lista, Holandsko-Britanski Piano Klasiks izdaje album koji osvaja izuzetne kritike u nekim od vodećih magazina klasične muzike danas, kao što su Gramofon i Amerikan Rekord Guid. VAI takođe izdaje DVD “Dacić lajv in Resital”.

Ivan Novaković je rođen u Nišu 1976. godine. Upisao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jegora Čugajeva, a diplomirao u klasi prof. Svetlane Bogino, kod koje je i magistrirao 2005. godine. Tokom studija radio je i sa profesorima Konstantinom Boginom i Vladimirom Ogarkovim. Dobitnik je više nagrada, između ostalih, i Izuzetne nagrade za uspeh i Plakete najboljem studentu Akademije umetnosti. Tokom studija, radio je kao saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 2003. godine zaposlen je na Fakultetu umetnosti u Nišu kao asistent, a od 2011. godine radi kao docent na predmetu Korepeticija i Čitanje s lista. Sa orkestrom je prvi put nastupio sa petnaest godina, svirajući Grigov Koncert za klavir. Takođe, uz pratnju orkestra izveo je i klavirske koncerte Bramsa, Čajkovskog, Šostakoviča, Rahmanjinova i Baha. Sarađivao je sa dirigentima: Dejanom Savićem, Milenom Injac, Jasminom Novokmet i Le Fi Fijem. Solo koncerte i koncerte sa kamernim ansamblima održao je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu itd. Sarađivao je sa solistima kamernih ansambala: Anđelom Bratić, Tanjom Petrović Đorgovskom, Lidijom Radionovom, Vladimirom Ignjatovićem itd.

 

Jovan Bogosavljević je rođen u Beogradu. Svoje muzičko obrazovanje sticao je od svog oca Dragutina Bogosavljevića, Tatjane Olujić na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu i jednog od najvećih izvođača i pedagoga današnjice Igora Ojstraha u Briselu. Dobitnik je međunarodnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade Udruženja Muzičkih Umetnika Srbije za najboljeg mladog umetnika. Kao solista nastupao je u zemlji sa najznačajnijim orkestrima, dirigentima i salama. Na međunarodnoj sceni nastupao je kao solista sa orkestrima i značajnim dirigentima i pijanistima od Kine, Japana, Argentine, Poljske, Grčke, Danske, Finske, Italije, Austrije, Francuske, Švajcarske, Slovenije, Hrvatske…Poslednjih godina značajnu saradnju ostvaruje sa našim renomiranim pijanistom Aleksandrom Serdarom na našoj i međunarodnoj sceni. Od  2009. godine nastupa kao solista i gost na koncertima širom Evrope sa “Evropskim kvartetom” iz Minhena, “Basiona Amorosa”. Duži niz godina stalni je član kvinteta “Beltango” koji nosi epitet jednog od najboljih u svetu. Od 2010. godine svira u duu sa našim sjajnim mladim muzičarem i pijanistom Stevanom Spalevićem. Dobitnik je nagrade revije “Muzika klasika” kao najuspešniji izvođač u 2012 godini. Jedan je i od osnivača kamernog orkestra studenata Fakulteta Umetnosti iz Niša “Hibridi”. Jovan Bogosavljević bavi se pedagoškim radom na Fakultetu Umetnosti u Nišu i na glavnom predmetu Violina je vanredni profesor.

Stevan Spalević, je rođen u Nišu gde završava nižu i srednju muzičku školu u klasi prof. Milene Rajković. Zvanje diplomiranog pijaniste stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Serdara. Tokom školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima u svojoj zemlji i inostranstvu gde je osvajao najviša priznanja: Laureat takmičenja Mihailo Vukdragović (Šabac, 2002. godine), Laureat konkursa EPTA – Skrjabin i Bartok (Beograd, 2005. godine), polufinalista konkursa Aleksandar Skrjabin (Groseto, Italija, 2006. godine), Pohvala na konkursu Frederik Šopen (Varna, Bugarska, 2010. godine). Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih pijanista i pedagoga, kao što su: Andraš Šif, Leon Flajšer, Paul Badura-Škoda, Robert Levin, Dmitrij Baškirov, Karl-Hajnc Kemerling, Dmitrij Aleksejev, Žak Ruvije, Aleksej Ljubimov, Serđo Pertikaroli, Konstantin Bogino, Boris Romanov, Arbo Valdma, Stanislav Počekin, Feliks Gotlib, Sergej Markarov, Vladimir Ogarkov i Malkolm Bilzon. Dobitnik je diplome za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu školske 2002/2003. godine, kao i priznanja za najboljeg diplomiranog studenta školske 2007/2008. godine. Kao učesnik Nacionalne koncertne sezone (2008/2009. godine) održao je koncerte u Nišu, Kruševcu, Požarevcu, Vranju, Čačku, Kraljevu, Leskovcu, Pirotu i Smederevu. Značajna pedagoška iskustva stekao je radeći kao demonstrator – asistent na departmanu za klavir novosadske Akademije umetnosti (2005 – 2007. godine). Od 2007. godine angažovan je na mestu profesora klavira u školi Fortepiano u Nišu. Od 2008. zaposlen je kao viši umetnički saradnik na katedri za duvačke instrumente Fakulteta umetnosti u Nišu a od 2014. radi kao asistent na glavnom predmetu – Klavir.

Ljubinko Lazić, solo kontrabasista Beogradske filharmonije i vanredni profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, rođen je 1979. godine. Školovao se u Novom Sadu, na Cetinju, u Minhenu i Cirihu. Tokom studija na Visokoj školi za muziku u Minhenu u klasi Klausa Trumpfa, učestvovao je, kao solista i kamerni muzičar, na brojnim takmičenjima i festivalima širom sveta. Dostigao je najviši plasman na Internacionalnom takmičenju kontrabasista u Češkoj, laureat je Internacionalnog kamernog orkestra Palpiti, u Holivudu, SAD, učesnik festivala Šlezvig-Holštajn, festivala u Seulu, Južnoj Koreji, Tango festivala u Buenos Ajresu, Lucern festivala u Švajcarskoj, Stavanger festivala u Norveškoj. Kao član kvarteta kontrabasa Bassiona Amorosa osvojio je Evropsku nagradu za najbolji kvartet 2003. godine. Posle završenih postdiplomskih studija u Minhenu, nekoliko sezona proveo je u Ciriškoj operi i Virtemberškom kamernom orkestru, sa kojim i danas nastupa, a svirao je i u Bavarskom radio orkestru, Sankt-Peterburškoj  filharmoniji, Filharmoniji nacija Justus Franc, Orkestru muzičke omladine Slovenije, Minhenskim simfoničarima, simfonijskim orkestrima iz Bad Rajhenhala, Pasaua, Augzburga i Vircburga. Kao solista nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, kamernim orkestrom iz Minhena, Hajlbrona i Osnabruka, Vojvođanskim simfoničarima i Ruskim operskim orkestrom iz Perma. Takođe je nastupao sa poznatim muzičarima među kojima su Plasido Domingo i Maksim Vengerov. Završivši  nižu i srednju muzičku školu za tamburu, u klasi profesorke Galine Subotin, Ljubinko Lazić stiče zvanje i prvog diplomiranog muzičkog umetnika na tamburi. Za sobom  Ljubinko Lazić ima dvanaest diskova snimljenih sa ansamblom Bassiona Amorosa, trilogiju sa ansamblom Beltango, trio sa Nemanjom Bogunovićem, jednogodišnje učešće u stvaranju devedesetominutnog dokumentarnog filma o članovima kvarteta, koji je u mnogim svetskim bioskopima postigao zapaženi uspeh, preko šest stotina koncerata, brojnih nastupa na radiju i televiziji, kao i disk odabrane muzike za tamburu i klavir.

Nikola Peković (1991), muzičko obrazovanje započinje u klasi profesorke Marije Vukićević (MŠ „Stevan mokranjac“ iz Kraljeva), a osnovne i master studije harmonike završava na Fakultetu umetnosti u Nišu sa najvišim ocenama u klasi profesora mr Miljana Bjeletića. Prvi je student FU u Nišu koji je treću i četvrtu godinu fakulteta završio  u školskoj 2012/2013. Poslednjih deset godina je aktivan na koncertnom podijumu kao solista i kamerni muzičar u  Srbiji, Crnoj Gori, Slovačkoj, Italiji, Nemačkoj, Ukrajini, Litvaniji, Letoniji, Grčkoj, Francuskoj, Portugaliji, Španiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kanadi, Sloveniji, Kini, Belgiji i Rusiji. Krajem 2014. Fakultet umetnosti u Nišu je izdao njegov prvi solistički CD sa klasičnom muzikom na harmonici. Dobio je povelju od Univerziteta u Nišu kao najbolji student koji je završio osnovne akademske studije u školskoj 2012/2013. U zajedničkom nastupu sa sestrom Bojanom, pobedio je u trećem serijalu takmičenja Ja imam talenat (2012) gde je utemeljen potpuno novi muzički pravac na svetskoj muzičkoj sceni. Zaštitno je lice italijanske fabrike za harmoniku Bugari i Fonda za mlade talente Republike Srbije. Na poziv fabrike održao je četiri solistička koncerta u Kini i prezentovao njihov najnoviji model harmonike „Omnia“. Nagrađen je 2010/2012/2014 od strane Erste banke/Kluba Superste iz Beograda. Oni ulažu u talentovane mlade ljude koji pomeraju granice uspeha u različitim oblastima. Dobio je medalju od vrhovnog Atamana ruske Kozačke vojske 2012. Učestvovao je do sada na 48 takmičenja u zemlji i inostranstvu gde je osvajao prestižne nagrade: II mesto  na Svetskom kupu u Kanadi 2013, II mesto  na Svetskom trofeju u Rusiji 2013, II mesto na Međunarodnom takmičenju „Accoholiday“ u Ukrajini 2011/2013, I mesto  na Svetskom trofeju u Španiji 2010, I mesto na Internacionalnom takmičenjeu za harmoniku u Sloveniji i Grčkoj 2010, I mesto na Internacionalnom takmičenju za harmoniku ”Zvezdane Staze” u Kragujevcu 2010. Bavi se pedagoškim radom na Fakultetu umetnosti u Nišu, a na glavnom predmetu Harmonika je docent. Detaljnije informacije možete pronaći na njegovom sajtu: www.pekovicnikola.com

Andrija Mamutović je rođen 1990. godine u Nišu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekao u klasi prof. Borivoja Mladenovića. U toku školovanja je osvojio veliki broj nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima od kojih su najznačajnije: I nagrada na međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Nišu (2002, 2004, 2006, 2008, 2010. godine), I nagrada na republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije u Beogradu (2001, 2003, 2005, 2007, 2009. godine), I nagrada na takmičenju mladih pijanista u Šapcu (2002, 2003, 2004. godine), ll nagrada na međunarodnom takmičenju mladih pijanista u  Kragujevcu 2005. godine. Dobitnik je nagrade “Constantinus”, koja se dodeljuje najboljem mladom umetniku Srbije do osamnaest godina starosti. Osnovne i master akademske studije je završio na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. Aleksandra Serdara. Tokom studiranja je učestvovao na takmičenju mladih pijanista u Nišu (I nagrada), takmičenju “Chopin in memoriam” u Varni (IV nagrada), takmičenju “Ohriski biseri” (I nagrada), Međunarodnom takmičenju mladih pijanista ,,Davorin Jenko“ 2014. (I nagrada), Takmičenju mladih pijanista u Šabcu 2014. (I nagrada). Zahvaljući nagradi sa Ohrida, dobio je članstvo u organizaciji EMCY koja se bavi promocijom mladih umetnika koji su dobitnici nagrada na međunarodnim takmičenjima. Bio je polaznik majstorskih kurseva prof. Borisa Kraljevića, Miloša Mihajlovića i Jurija Kota. Nastupao je u više gradova Srbije (posebno se izdvajaju tri koncerta održana u galeriji SANU), Makedoniji (Štip, Bitolj, Ohrid, Skoplje), Bugarskoj (Sofija, Varna), Grčkoj (Volos, Atina), i na festivalima Nimus, Constantinus, Evmelia. Svirao je sa Niškim simfonijskim orkestrom. Dobitnik je Constantinove stipendije i nagrade Fakulteta umetnosti u Nišu za najboljeg studenta muzičkog odseka, kao i diplome fondacije “Zografski” za izvođenje svite za klavir kompozitora Tomislava Zografskog. Trenutno je student I godine doktorskih  studija na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Aleksandra Serdara. Od 2015. radi kao asistent na glavnom predmetu – Klavir.

Nikola Cvetković, rođen je 1990. godine u Aleksincu. Srednju muzičku školu pohađa u u klasi profesora Borivoja Mladenovića, i za to vreme nastupa na takmičenjima u zemlji i postiže izuzetne rezultate. Upisuje Fakultet Umetnosti u Nišu 2008. godine u klasi profesora Aleksandra Serdara gde i završava osnovne i master studije. Tokom studija učestvovao je na takmičenjima iz oblasti kamerne muzike. Nalazi se na prvom audio izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu. Pored klasične, bavi se džez i modernom muzikom. Jedan je od osnivača kvinteta “”Tango Gentleman’s”. Od 2015. godine je umetnički saradnik na Fakultetu umetnosti u Nišu.