Damama na dar 2020

Sreda 11. mart 2020. 20h
Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a
Ulaz slobodan

Svečano otvaranje koncertne sezone FU 2020.

Tradicionalni koncert
DAMAMA NA DAR 8

Septet ART FAMILY
Nikola Peković – harmonika
Aleksandar Jakovlјević – violončelo
Andrija Minčić – klarinet, saksofon
Nikola Cvetković – klavir
Aleksandar Belјaković – bas gitara
David Saramandić – violina
Đorđe Hartl – perkusije i bubanj

 

PROGRAM

F. Couperin
Les Roseaux

L. van Beethoven
Trio B-dur Gassenhauer, Op. 11
Allegro con brio
Adagio
Tema con Variazioni – Allegretto

V. Vlasov
Arhipelag gulag IV & III

V. Vlasov
Concerto triptych Temptation

A. Piazzolla
Milonga del angel

A. Piazzolla
Adios nonino

A. Piazzolla
Invierno porteno

A. Piazzolla
Michelangelo 70

A. Piazzola
Primavera portena

A. Piazzolla
Libertango

A. Beljaković / B.Mladenović
Splet

 

BIOGRAFIJE

Art family

Nikola i Bojana Peković u saradnji sa kolegama Aleksandrom Jakovlјevićem – violončelo, Andrijom Minčićem – klarinet i Nikolom Cvetkovićem- klavir formiraju sastav “Nikola i Bojana Peković with Art family”, koji svojom koncepcijom i odabirom instrumenata čini potpuno jedinstven sastav. To se ubrzo uočava na Svetskom trofeju u “World music” kategoriji (Portimao- Portugalija) gde osvajaju drugo mesto u apsolutnoj kategoriji. Marta 2017. kao jedini predstavnici Balkanske regije, nastupaju u Dohi na festivalu “Fifth string”. Novembra 2018. na svetskom trofeju akordeonista u World music kategoriji osvajaju prvo mesto u Viktoriji /Kanada. Uz podršku perkusija, klavira, violine, violončela, klarineta, violončela, bubnjeveva i bas gitare oni promovišu tradicionalne, porodične i lјudske vrednosti zbog čega nailaze na podršku velikog dela kako domaće tako i međunarodne javnosti. Spajanjem nespojivog dobijen je egzotičan zvuk koji na savremen način ujedinjuje prošlost i sadašnjost. Nastupaju širom Srbije i inostranstva.

Nikola Peković (1991) osnovne i master studije harmonike završava na Fakultetu umetnosti u Nišu sa najvišim ocenama u klasi prof. Milјana Bjeletića. Prvi je student Fakulteta umetnosti u Nišu koji je III i IV godinu osnovnih akademskih studija završio u jednoj akademskoj godini. Dobio je od Univerziteta u Nišu najviša priznanja kao najbolјi student osnovnih i master studija. Završio je specijalističke studije (2016) u Španiji (San Sebastjan) na akademiji “Musikene – Centro superior de musica del Pais Vasco” u klasi profesora Alberdi Injakija, jednog od najprestižnijih svetskih umetnika na harmonici. Trenutno je student treće godine doktorskih studija u Portugalu na Univerzitetu u Evori, odsek za muziku i muzikologiju – harmonika. Poslednjih petnaest godina aktivan je na koncertnoj sceni, nastupa kao solista i kamerni muzičar širom Srbije i sveta. Nјegov prvi solistički CD objavlјen je u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu (2014). PGP/RTS je izdao zajednički disk Nikole i Bojane Peković pod nazivom „Nebesko je uvek i doveka“ (2015). Učestvovao je na 50 takmičenja u zemlјi i inostranstvu, od kojih su najznačajnija: 2018. – Svetski trofej akordeonista u Kanadi (Viktorija), 1.mesto, 2013. – Svetski trofej akordeonista u Rusiji (Samara), 2.mesto, 2013. – Svetski kup akordeonista u Kanadi (Viktorija), 2.mesto, 2012. – Treći serijal takmičenja Ja imam talenat (Beograd), 1.mesto, 2010. – Svetski trofej akordeonista u Španiji (Vigo), 1.mesto, 2010. – Internacionalna takmičenja u Grčkoj (Kozani) i Sloveniji (Beltinci), 1.mesto. Kao vanredni profesor na glavnom predmetu Harmonika bavi se i pedagoškim radom na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Mr Aleksandar Jakovlјević redovni profesor na Katedri za Kamernu muziku na Fakultetu umetnosti u Nišu, Univerzitet u Nišu. Diplomirao violončelo na FMU u Beogradu, u klasi prof. Viktora Jakovčića. Za vreme studija kamernu muziku pohađa u klasi prof. Alemka Belotija, kada i osniva Beogradski gudački kvartet sa kojim je ostvario veliki broj koncerata u najznačajnijim salama u našoj zemlјi i trajno zabeležio desetine snimaka za arhivu RTS-a. Pohađao je majstorski kurs Amadeus String Quartet u Londonu. U isto vreme deluje i kao član Beogradske filharmonije. 1996. odlazi u Dominikansku Republiku, gde svira na mestu violončeliste gudačkog kvarteta Beloti i Del Orbe. 2003. dobija zvanje docenta na predmetu Kamerna muzika, na FU u Nišu. Jedan je od osnivača klavirskog trija Konstantinus, sa kojim je 2007. magistrirao kamernu muziku u klasi prof. Uroša Pešića na FMU u Beogradu. Od 2003. do 2010. angažovan je kao mentor sekcije violončela renomiranog orkestra Internavionalni orkestar mladih muzičara (YMISO), sa sedištem u Italiji, a koji deluje pod pokrovitelјstvom Centra za evropsku inicijativu. 2011. u saradnji sa KC Ribnica iz Kralјeva, osniva Gradski orkestar Crvčanin i nalazi se na mestu dirigenta i umetničkog rukovodioca. Jedan je od snivača kvinteta “Akademiks” sa kojim izvodi tango muziku, kao i ansambla “Art Family” koji izvodi tradicionalnu muziku.

Andrija Minčić klarinetista i saksofonista diplomirao je u klasi profesora Ante Grgina na Fakultetu umetnosti u Nišu. Kao koncertni solista svirao je na preko 100 koncerata u zemlјi i inostranstvu. Na poziciji prvog i bas klarineta orkestra “Sinfonieta Sofia” nastupao je u najeminentnijim salama Evrope. Marta 2013. počinje sa pedagoškom aktivnošću na katedri za duvačke instrumente Fakulteta umetnosti u Nišu, na predmetima orkestarske deonice, poznavanje literature izvođaštva i klarinet u zvanju docent. Aprila 2014. ostvaruje saradnju sa duom “Piano cello”, koji čine renomirane profesorke Istanbulskog Univerziteta, Emine Serdaroglu i Dilbag Tokay, nakon čega se premijerno održava koncert u sali Istanbulske filharmonije “Fylia Sanat”. Decembra i janura 2015. nastupa na mestu prvog klarineta u orkestru “Strauss Festival” na koncertima u Španiji, Portugaliji i Turskoj. Učestali je predavač majstorskih kurseva na državnim konzervatorijumima u Izmiru i Istanbulu. 2016. u saradnji sa kolegama Nikolom Pekovićem- harmonika, i Nikolom Cvetkovićem- klavir, formira sastav Nikola i Bojana Peković with Art family, koji svojom koncepcijom i odabirom instrumenata čini potpuno jedinstven sastav. To se ubrzo uočava na Svetskom trofeju u “World music” kategoriji (Portimao- Portugalija) gde osvajaju drugo mesto u apsolutnoj kategoriji. Marta 2017. kao jedini predstavnici Balkanske regije, nastupaju u Dohi na festivalu “Fifth string”. Novembra 2018. na svetskom trofeju akordeonista u World music kategoriji osvajaju prvo mesto u Viktoriji /Kanada. Ostvario je trajne snimke za PGP-RTS, Katarsku nacionalnu televiziju, Tursku nacionalnu televiziju, lokalne radio i tv stanice u Srbiji. Stipendiran je više puta od strane grada Niša, dobitnik je stipendije opštine Medijana “Sv. Petka”, najvećeg priznanja grada Niša “11. Januar” kao najbolјi diplomirani student Fakulteta umetnosti u Nišu za 2009. godinu, “Srebrnog znaka” Univerziteta u Nišu, kao i “Grand Pri” Zanatske komore Srbije. Kao saksofonista član je mnogobrojnih autorskih sastava. Saksofonista je i pratećeg benda Božo Vreće, Daniela Kajmakoskog.

Nikola Cvetković je klasično školovani pijanista iz Srbije. Srednju muzičku školu u Nišu završio je 2008. godine, a potom osnovne i master studije na fakultetu umetnosti u Nišu 2013. Godine. Nastupao je u mnogim zemlјama kao solo umetnik i kao deo muzičkih ansambala. (Polјska, Slovenija, Kanada, Katar, Ukrajina, Letonija, Rusija…) Nikola ima veliku strast prema savremenoj muzici, poput roka, metala, popa, džeza i ima aktivan JuTjub kanal na kome redovno postavlјa interpretacije klavira mnogih poznatih grupa, ali i autorska dela. Od 2015. godine radi kao klavirski saradnik na katedri za duvačke instrumente na fakultetu umetnosti u Nišu.

David Saramandić (1994) Osnovne i master studije zavšrava na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi mr. Jovana Bogosavlјevića. Pored mnogobrojnih nastupa, više puta je nastupio kao solista sa Nikškim simfonijskim orkestrom, leskovačkim kamernim orkestrom „Amoroso“. Na „Strings“ međunarodnom festivalu i letnjoj akademiji muzike 2019. nastupa u ansamblima kamerne muzike sa eminentnim muzičarima iz zemlјe i inostranstva: Valerij Sokolov, Aleksej Šadrin, Panta Veličković, Ljubinko Lazić. U toku školovanja osvojio je više nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima od kojih treba izdvojiti I nagradu na međunarodnom takmičenju Ion Vidu, Temišvar, Rumunija. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora: V. Sin Janga, V. Sokolova, Dž. Menjuhina, I. Andrijevskog, D. Bogdanovića, A. Baženova, K. Aisa, G. Kentere, J. Kolundžije. Tokom studija bio je član kamernog orkestra „Hibridi”. Od 2017. godine je član grupe „Umetnička porodica“.

Đorđe Hartl  (1997.) Prve korake na bubnjevima započeo je uz oca Josipa Hartla da bi 2013. krenuo na časove kod prof. Siniše Jovića i uz njegovo mentorstvo osvajio prvu nagradu na “Drum Dum” festivalu u Leskovcu. Završio je srednju muzičku školu u Nišu na teoretskom odseku, a pored toga i srednju muzičku školu “Stanković” u Beogradu, odsek za udaralјke u klasi prof. Siniše Jovića. Trenutno je student IV godine Fakulteta umetnosti u Nišu na odseku za udaralјke u klasi prof. Borisa Bunjca. Stalni je član ansambla “Art Family” koji prati Bojanu i Nikolu Peković. Sa njima je nastupao i održao solističke koncerte širom Srbije, Kataru, Crnoj Gori…  Član je Omladinske Filharmonije “Naissus” kao timpanista sa kojom je nastupao širom Evrope. Sarađuje sa Niškim Simfonijskim orkestrom, Akademskim orkestrom, orkestrom “Impresija”, Niškim Big Bendom. Nastupa sa mnogim muzičarima i autorkim bendovima i grupama.

Aleksandar Belјaković (1991) muzički umetnik aktivan na polјu kompozicije, aranžiranja, i muzičkog izvođaštva (klavir, bas gitara, vokal, harmonika). Dela iz stvaralaštva kompozicije i aranžiranja do sada su izvođena u SAD, Kataru i Češkoj. Nastupao je u zemlјi i inostranstvu. Radi i kao nastavnik u ŠOMO “Stevan Mokranjac” Novi Pazar i profesor u Gimnaziji Raška. Redovni je član ansambla Umetnička porodica (Art Family) kao aranžer i kompozitor, gde takođe svira bas gitaru i peva prateće vokale.

 

 PLAKAT Damama na dar 8 WEB