ROMANTIC DANCE – Duo D-Art

PLAKAT 01 Romantic Duo da

 

Sreda 11. mart 2015. 20h

 

Koncert u okviru Konkursa FU

 

ROMANTIC DANCE

 

Duo D-art

Bisera Veljković, klavir

Dragana Đorđević, klavir

 

 

PROGRAM

 

E.Grieg – Peer Gynt Suite No.1, Op.46

1. Morning Mood

2. Ase’s Death

3. Anitra’s Dance

4. In the Hall of the Mountain King

 

G.Verdi – Nabucco, Overture

 

J. Brahms – Liebeslieder Waltzes op.52a

 

P. I. Tchaikovsky – Waltz of the Flowers from The Nutcracker Suite, Op.71a

 

 

BIOGRAFIJE

 

D-Art

 

IMG_4131novaAnsaml pijanista osnovan na inicijativu mr Dragane Đorđević, sa željom da istražuje i publici približi muzičku literaturu, kako originalno pisanu, tako i aranžiranu za klavir četvororučno i 2 klavira u 4 i 8 ruku, vrlo brzo osvaja simpatije domaće publike. Ideju podržavaju i pridružuju joj se u realizaciji vrsne pijanistkinje Fakulteta umetnosti u Nišu: mr Ana Aćimović, mr Bisera Veljković i mr Jelena Deljanin Aleksić. Svoju promociju ansambl doživljava na najprestižnijem Niškom muzičkom festivalu NIMUS 2011, izvodeći Listove Simfonijske Poeme na sam dan dvestote godišnjice rodjenja ovog velikog kompozitora. Šireći polje svog ineresovanja i na muzičku literaturu pisanu za veće ansambe, članice ovog kvarteta postaju  učesnice značajnih, i pre svega, velikih projekata: Otvaranja 23. Inernacionalnih Horskih Svečanosti u Nišu i NIMUS-a 2012,  izvođenjem „Svadbe“ Igora Stravinskog. Njihovo izvodjenje Grand Galopa F. Lista, u aranžmanu za 2 klavira, izdato je na CD-u Revije klasične muzike „Muzika Klasika“.

Dragana Đorđević, klavir

Na klavirskom odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala je 1995.god. u klasi prof. Mirjane Vukdragović i specijalizirala kamernu muziku 2001.god. u klasi prof. Olivere Đurđević najvišim ocenama. Magistrirala je korepeticiju u klasi prof. Todora Svetieva na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju. Kao solista, član raznih kamernih ansambala i korepetitor, pored velikog broja koncerata ostvarenih širom Srbije, nastupala je i na gotovo svim prostorima nekadašnje Jugoslavije, kao i u Francuskoj (Tur, Tulon), Belgiji (Brisel), Italiji (Rim, Rimini, Teramo, Turi, Montesilvano), Engleskoj (London, Lids), Austriji (Beč), Nemačkoj (Študgart), Češkoj (Prag), Slovačkoj (Bratislava) i Grčkoj (Delfi, Kardica, Levadija, Katerini, ­Muzaki, Arahova). Svojim celovečernjim koncertima predstavila se na mnogim značajnim festivalima u zemlji i inostranstvu: NIMUS, IHS (Niš), Podijum mladih (Novi Sad), Mokranjčevi dani (Negotin), OKTOH (Kragujevac), VOICE’S (Nikšić-Crna Gora), Skopsko leto (Skoplje-Makedonija), Blue Moon Festival (Kardica-Grčka) i dr. Učesnik je projekta „Nacionalna koncertna sezona 2008“, organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i Predsednika Srbije. Ostvarila je snimke za RTS, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad i Radio Niš, kao i za CD izdanja Revije klasične muzike „Muzika klasika“. Posvećujući posebno mesto izvođenju dela savremenih autora, ostvarila je blisku profesionalnu saradnju sa mnogim domaćim i inostranim kompozitorima: Dejan Despić, Kostantin Babić, Dimitrije Buzarovski i dr. Inspirišući ih svojim interpretacijama, neki od njih posvećuju svoje kompozicije ansamblima sa kojima nastupa, te tako izvodi veoma uspešne svetske premijere: K.Babić „Prolog, Predlog i Epilog“ – „Svita A.D.A“ (Italija, 2008), B.Stanković „Moj život nije ovaj strmi sat“ (NIMUS 2009) i  D.Bužarovski  „Cabaret Op.62a“ i „Fantazija za violončelo i klavir Op.55a“ (Skopsko Leto, 2012).

Bisera Veljković, klavir

Rođena je u Sarajevu gde i započinje svoje muzičko obrazovanje. Klavir je učila kod prof. Jovanke Aranđelovic i prof. Dragoslava Aćimovića. Diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Prištini sa najvišom ocenom u klasi prof. Dragoslava Aćimovića. Kod istog prof. je i magistrirala 2008. godine.   Posle studija nastavlja muzičku delatnost koja se ogleda u više održanih celovečernjih solističkih koncerata širom Srbije, a sa podjednakim uspehom je nastupala i kao kamerni muzičar. Trenutno je stalni član trija “Perla”, sa kojima aktivno koncertira, i  kvarteta pijanistkinja “D-Art”sa kojima je imala zapažen nastup u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu 2013.god. Kao jedan od solista imala je učešće u vokalno-instrumentalnom delu Igora Stravinskog“Svadba”na otvaranju 23. IHS u Nišu 2010.god., u saradnji sa dirigentom dr Suzanom Kostić. U okviru NIMUS-a  2011.god., kao solista, učestvovala u izvođenju dela Franca Lista – simfonijske poeme za dva klavira. Solistički nastupala je sa kamernim orkestrom “Amoroso” na NIMUS-u 2013. izvodeći Bahov koncert g-moll. Takođe, nastupila je i na otvaranju LEDAMUS-a uzevši učešće u izvođenju vokalno-instrumentalnog dela “Glorija” A.Vivaldija, u saradnji sa dirigentom mr Zoranom Stanisavljevićem, 2014.godine. Kao pedagog ima zapažene rezultate i mnogobrojne nagrade svojih studenata. Trenutno, Bisera Veljković radi kao docent na Fakultetu umetnosti u Nišu za predmet komplementarni klavir.