Duo Dolcezza

Sreda 18. novembar 2015. 20h
Koncertno-izložbeni prostor FU

 

Duo Dolcezza
Anita Ferlež Eraković, sopran
Slobodanka Pajić, klavir

 

 

PROGRAM

 

Пётр Ильич Чайковский

– Растворил я окно

-То было раннею весной

-Флорентийская песня

-Закатилось солнце

-Кабы знала я

-Я ли в поле да не травушка была

-День ли царит

 

Сергей Рахманинов

-Дитя как цветок ты прекрасна

-Сирень

-Сон

-Полюбила я на печаль свою

-Я жду тебя

-Давно-ль, мой друг

-Здесь хорошо

-Не пой, красавица

 

BIOGRAFIJE

 

Duo Dolcezza nastao je 2007. god. kao rezultat saradnje prof. Anite Ferlež-Eraković i prof. Slobodanke Pajić. Srećno odabran naziv dua govori o skladu i harmoniji dveju umetnica koje misle, dišu i muziciraju kao jedno, bojeći i dočaravajući notni tekst ličnim emocijama, zasnovanim na ljupkosti, umilnosti i senzualnosti. Repertoar dua Dolcezza čine lied, zatim solo pesme domaćih kompozitora iz doba romantizma, kompozicije savremenih autora, ali i najlepše i najpopularnije arije operske literature. Nizom koncerata duo Dolcezza  već se predstavio publici sirom Srbije i na Kosovu čime je dao i snažan kreativni impuls scenama klasične muzike u ovim sredinama.Veoma uspesno su predstavile kompozicije srpskih autora na Medjunarodnom muzickom festivalu u Murskoj Soboti-RSlovenija. Originalan muzički izraz, iskren doživljaj i interpretativnu sugestivnost dua Dolcezza sa  neskrivenim simpatijama pozdravila je i publika, koja je pozitivno ocenila njihove dosadašnje nastupe. Muzička kritika cenjenog muzikologa prof. Nebojše Todorovića, takođe je potvrda uspešnog rada ovog kamernog ansambla.

 Anita Ferlež-Eraković – sopran

Rođena je u Nišu (1971), gde je završila nižu i srednju muzičku školu paralelno na dva odseka: odsek klavira u klasi prof.Sladjane Popovic i odsek solo pevanja u klasi prof.Gordane Milosevic. Diplomirala je solo pevanje (1994) na FMU-Skoplje u klasi prof. Milke Eftimove a magistrirala na istom fakultetu 2012.u klasi prof.Vesne Ginovske-Ilkove. U toku studiranja završila je seminar barokne muzike i seminar američke solo pesme, nastupala je sa horom i orkestrom fakulteta i sa ansamblom Skopske opere. Aktivno učestvuje u kulturnom životu rodnog grada solističkim i kamernim koncertima i nastupima sa orkestrom Doma vojske, Niškim simfonijskim orkestrom, orkestrom i horom FU-Niš saradjujuci sa dirigentima:Suzana Kostic,Milena Injac,Ivana Mirovic,Zoran Stanisavljevic,Stanimir Redzic, Dragan Petrovic,Milorad Veljkovic Spaja,Dejan Savic,Zorica Mitev Vojnovic. Radi u Muzičkoj školi u Nišu. Njeni đaci ostvaruju zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima solo pevača i takmičenjima kamerne muzike. Bila je član žirija Republičkog takmičenja.

 

Slobodanka Pajić – klavir

Rođena je u Kladovu (1976), gde je završila osnovnu muzičku školu na klavirskom odseku. Srednju muzičku školu završila je u Nišu u klasi prof. Borivoja Mladenovića, osnovne i magistarske studije na FU-Priština u klasi prof. Bosiljke Stričević. U toku školovanja učestvovala je na festivalima, republičkim i saveznim takmičenjima i osvajala nagrade. Održala je više solističkih koncerata. Usavršavala se na kursevima Nauma Štarkmana i Borisa Kraljevića. Od 1998. radi kao profesor klavira i korepetitor na odseku za solo pevanje u Muzičkoj školi u Nišu. Smisao za klavirsku pedagogiju pokazuje na samom pocetku rada, osvojivši sa učenicima više nagrada. Od 2007. radi  na FU-Niš kao nastavnik stručnog predmeta. Od 2012. god. postavljena je za šefa departmanta na uporednom klaviru.

Duo-Dolcezza-PLAKAT

Autor plakat: Ninoslava Girić, saradnik za izdavaštvo