Duo Dolcezza

Sreda 18. decembar 2013. 20h

Koncertno – izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

 

ZVUCI PESME U SMIRAJ DANA – VEČE ROMANSI , SERENADA  I POSVETA

Duo Dolcezza

Anita Ferlež – Eraković, sopran
Slobodanka Pajić, klavir

 

 

PROGRAM

 

J.  Hatze – Serenada
M. Prebanda – Romansa
I. Zajc –  Romansa
P. I. Tchaikovsky  – Romansa ” Htela bi jednu reč”
                                  Romansa  “Zašto? “
                                  Serenada

 

*      *      *

 

J. B. Weckerlin – Serenada
Ch. Gounod – Serenada
J. Brahms – Serenada
F. Schubert – Romansa
F. Schubert – Serenada

 

*      *      *

 

R. Schumann – Posveta
F. Lehar – Posveta
G. Verdi – Romansa
R . Strauss – Posveta

BIOGRAFIJE

Anita Ferlez – Eraković, sopran, rođena je u Nišu. 1971.god.  je završila nižu i srednju muzičku školu , odsek klavira  u klasi prof. Slađane Popović  i solo pevanja u klasi  prof. Gordane Milošević. Diplomirala je solo pevanje 1994.god. na FMU u Skoplju u klasi prof. Milke Eftimove a magistrirala  2012. god. u klasi prof. Vesne Ginovske -Ilkove. U toku studiranja završila je seminar barokne muzike i seminar američke solo pesme, nastupala je sa horom i orkestrom fakulteta kao i ansamblom Skopske opere.

Aktivno učestvuje u kulturnom životu rodnog grada solističkim koncertima i nastupima sa orkestrom Doma vojske, Niškim simfonijskim orkestrom, orkestrom i horom FU u Nišu.

Član je dua Dolcezza od 2007. god. Član je tria Amabile od 2012.god.

Radi u Muzičkoj školi  u Nišu, a njeni đaci ostvaruju zapažene  rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima solo pevača, kao i takmičenjima kamerne muzike. Bila je član žirija Republičkog takmičenja.

 

 

Slobodanka Pajić, klavir, rođena je 1976. god u Kladovu gde je završila osnovnu muzičku školu na klavirskom odseku. Srednju muzičku školu završila je u Nišu u klasi prof. Borivoja Mladenovića a osnovne i magistarske studije na FU u Prištini u klasi prof. Bosiljke Stričević. U toku školovanja učestvovala je na festivalima, republičkim i saveznim takmičenjima i osvajala nagrade.

Održala je više solističkih koncerata širom zemlje a usavršavala se na kursevima Nauma Starkmana i Borisa Kraljevića.

Od 1998. god. radi kao profesor klavira  i korepetitor na odseku za solo pevanje u Muzičkoj školi u Nišu. Smisao za klavirsku pedagogiju pokazuje na samom početku rada , osvojivši sa učenicima više nagrada. Od 2007. god. radi  na FU u Nišu kao nastavnik stručnog predmeta.

 

 

 

Duo Dolcezza nastao je 2007. god. kao rezultat saradnje prof. Anite Ferlež-Eraković i prof. Slobodanke Pajić. Srećno odabran naziv dua govori o skladu i harmoniji dveju umetnica koje misle, dišu i muziciraju kao jedno, bojeći i dočaravajući notni tekst ličnim emocijama, zasnovanim na ljupkosti, umilnosti i senzualnosti.

Repertoar dua Dolcezza čine lied, zatim solo pesme domaćih kompozitora, ali i najlepše i najpopularnije arije operske literature. Nizom koncerata duo Dolcezza  već se predstavio publici u Nišu, Aleksincu, Leskovcu, Knjaževcu, Negotinu, Zaječaru, Kruševcu, Dimitrovgradu, Kosovskoj Mitrovici, , Somboru i  na Medjunarodnom festival u Murskoj Soboti u Sloveniji .

Originalan muzički izraz, iskren doživljaj i interpretativnu sugestivnost dua Dolcezza sa  neskrivenim simpatijama pozdravila je i publika, koja je pozitivno ocenila njihove dosadašnje nastupe. Muzička kritika cenjenog muzikologa prof. Nebojše Todorovića, takođe je potvrda uspešnog rada ovog kamernog ansambla.