Internacionalni trio

Utorak 24. mart 2015. 20h

 

Andrija Minčić, klarinet

Dilbag Tokay, violončelo / Turska

Emine Serdaroglu, klavir / Turska

 

 

PROGRAM

 

L. van Betoven – Trio za klavir, klarinet i violončelo op.11

 

E. Hartman – Serenada za klavir, klarinet i violončelo

 

M. Bruh – 8 komada za klavir, klarinet i violončelo

br.1 – Andante

br.6 – Adagio

 

N. Rota – Trio za klavir, klarinet i violončelo

 

 

BIOGRAFIJE

 

“CelloPianoDuo” koji čineu Dilbag Tokay – violončelo i Emine Serdaroglu – klavir, kombinuju klasičan repertoar sa delima savremenih kompozitora i donose mešavinu muzičkih stilova na koncertnoj bini. Opseg njihovog repertoara je od dela klasičnih kompozitora do majstora 20. veka. One takođe izvode premijere dela savremenih turskih kompozitora. Od 1999. godine duo intenzivno nastupa u najprestižnijim koncertnim salama u Istanbulu kao i drugim gradovima i festivalima sa ciljem promovisanja klasične muzike u Turskoj. Nastupale su u Švedskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Kipru i Bugarskoj. Kao duo, učestvovale su u muzičkim akademijama gde su imali priliku da rade sa umetnicima kao što su čelista Frieder Berthold, Niels Ullner i pijanista Karlo Levi Minzi, Mario-Ratko Delorko, Pavle Trein i Karl Ponten. U Nemačkoj, na koncertnom otvaranju “Piano and Chamber Music Academy” nastupile su kao solisti sa orkestrom premijernom kompozicijom Paula Treina “Old English Landscapes: Surrey”. Njihove koncerte snimale su turske televizije a gostovale su na raznim televizijskim i radio programima. Kao duo, one uživaju u nastupima sa turskim i stranim umetnicima u različitim kamernim sastavima.

 

Dilbag Tokay, violončelo

DilbagTokayStudije violončela krenula je sa prof. Resit Erzin na “Mimar Sinan Fine Arts University State Conservatory” u Istanbulu, Turska gde je takođe završila doktorske studije. Tokom školovanja, učestvovala je na majstorskim kursevima kod renomiranih muzičara kao što su Alexander Rudin, François Baduel and Mikhail Khomitzer. Pored duo nastupa, održala je brojne koncerte i učestvovala na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima, uključujući prestižni “Instanbul Music Festival”. Nastupala je  i načinila brojne televizijske snimke kao član gudačkih kvarteta i klavirskih tria. Dilbag je takođe nastupala sa veoma cenjenim orkestrima kao što su Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra, Cemal Resit Rey Symphony Orchestra i Tekfen Philharmonic Orchestra. Na “Ayvalik International Music Academy”, predaje kao asistent Peteru Brunsu i Mariji Kliegel tokom radionica. Njeni studenti osvojili su veliki broj nagrada na internacionalnim takmičenjima u Turskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj i Italiji. Nekoliko njenih diplomiranih studenata sada nastavljaju svoje studije u Evropi i u SAD. Trenutno predaje na Mimar Sinan Fine Arts University State Conservatory.

 

Emine Serdaroglu, klavir

EmineSerdarogluStudije klavira počela je sa prof. Ersinom Onayem i nastavila sa Fuat Turkayem i prof. Cana Gurmenom. Sa stupendijom primljena je na “Illinois Wesleyan University School of Music” i nastavila studije klavira sa prof. dr Mark Hansenom. Nakon što je diplomirala sa visokim počastima, nastavlja školovanje na Univerzitetu u Teksasu kao student prof dr Vilijama Rejsa gde završava Master studije. Takođe je imala priliku da sarađuje sa pijanista kao što su Andrey Diev, Rita Sloan, Lala Margulis, Igor Kipnis i Ratko Delorko. Održala je brojne resitale u Turskoj ali i u SAD, Nemačkoj, Švedskoj i na Kipru. Pored njenih duo nastupa, Emine je pratla niz umetnika i nastupala sa raznim kamernim ansamblima. Doktorirala je muzikologiju na “Mimar Sinan Fine Arts University”. Trenutno predaje na “Bogazici University Fine Arts Department” Istanbul, Turska.

Andrija Minčić, klarinet

Studio_ds_04Diplomirao je u klasi prof. Ante Grgina, zatim specijalizirao  na katedri za kamernu muziku. Tokom studija svirao je na mestu prvog klarineta duvačkog kvarteta “Nais Art” sa kojim je   nastupio na  više od  30 koncerata  (Niš, Beograd, Knjaževac, Leskovac, Pirot, Vranje Nastupao je više puta na “Festivalu  kamerne muzike “ u Beogradu  (sala SKC-a  i galerija “Progres”), “Kolarčevoj zadužbini”. Kao član orkestra Studentskog kulturnog centra i orkestra Fakulteta umetnosti, nastupao je  kao prvi i solo klarinetista.  Kao koncertni solista svirao je na  preko 50, koncerata u zemlji i inostranstvu (Španija, Grčka, Bugarska, Švajcarska, Engleska, Holandija, Francuska, Turska…) Izdvajaju se  solistički koncerti na ”Mokranjčevim danima” u Negotinu i Istanbulu. U periodu februar- mart 2012. i decembar- januar 2013. nastupao je na mestu prvog i bas  klarineta orkestra “Sinfonieta Sofia” u najeminentnijim salama Evrope, poput Concert Gebow-a (Amsterdam), Palau de la Musica, Grand teatro de Liceu, L’ Audotorio, (Barcelona), L’ Auditorio (Madrid), Victoria Hall (Ženeva),  Tonhalle (Cirih), St. Pauls, Covent Garden (London), Grand Hall- (York). U okviru NIMUS-a, nastupio je  više puta  kao član duvačkog kvinteta “Niški solisti“, orkestra “Imperio”, tria “Varahilo”. Kao gost nastupao je na koncertima Tria “Anima” i na večeri autorske muzike profesora Ante Grgina. Usavršavao se kod istaknutih pedagoga u zemlji i inostranstvu, poput Veljka Klenkovskog, (Srbija), Mate Bekavca (Slovenija), Fransoa Benda (Švajcarska). Nastupao je pod dirigentskom palicom sledećih  dirigenata: Suzana Kostić, Milena Injac, Vesna Šouc, Dejan Savić, Zoran Stanisavljević, Aleksandar Vujić (Srbija), Fimčo Muratovski (Makedonija), Le Fi Fi (Vijetnam), Džejms Ros (Velika Britanija), Srboljub Dinić (Švajcarska), Svilen Simeonov (Bugarska), Karen Nixon Lane (SAD)… Stpendiran je više puta od strane grada Niša, dobitnik je stipendije  opštine Medijana ”Sveta Petka“, najvećeg priznanja  grada  Niša „11. Januar“ kao najbolji diplomirani student Fakulteta umetnosti u Nišu za 2009. godinu, „Srebrnog znaka“ Univerziteta u Nišu, kao i “Grand Pri-ja“ Zanatske komore Srbije.