Jelena Jakovljević, flauta Stevan Spalević, klavir

Utorak 11. jun 2013. 20h

Koncertno – izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

 

Jelena Jakovljević, flauta

Stevan Spalević, klavir

 

 

PROGRAM

 

K. F. E. Bah (1714-1788) – Sonata za flautu i klavir g-mol H. 542.5 (1735)  (Pripisana J. S. Bahu BWV 1020)

Allegro

Adagio

Allegro

 

W. A. Mozart (1756-1791) – Sonata br. 21 e-mol K. 304/300c (1778)

Allegro

Tempo di Menuetto

 

F. Borne (1840-1920) – Briljantna fantazija „Karmen“ (iz opere Ž. Bizea) 

 

PAUZA

 

S. Frank (1822-1890) – Sonata A-dur (1886)

Allegretto ben moderato

Allegro

Ben moderato: Recitative-Fantasia

Allegretto poco mosso

 

 

 

 

BIOGRAFIJE

 

Jelena-Jakovlljevic-WEB

JELENA JAKOVLJEVIĆ, flauta (1983, Niš) Nižu i srednju muzičku školu završava u rodnom gradu u klasi prof. Slavice Jovanović. Studije Flaute upisuje i završava u klasi prof. Ljubiše Jovanovića 2007. god na FMU u Beogradu a potom upisuje specijalističke studije u klasi istog profesora i stiče diplomu specijalizacije 2009. na Fakultetu Umetnosti u Nišu. 2008. godine FMU u Beogradu joj dodeljuje nagradu iz Fonda Jakov Srejović kao najbolje diplomiranom studentu svoje generacije. Solistički se predstavila u svim gradovima širom naše zemlje, najznačajniji su bili koncerti u okviru Nacionalne koncerte sezone 2008. sa pijanistom Stevanom Spalevićem, izvodeći dela K.Rajnekea i F.Pulanka. Tri pune koncertne sezone je bila aktivni član NSO na mestu prve Flaute i sarađivala sa dirigentima kao što su: Dejan Savić, Bojan Suđić, Azis Sadiković, Srboljub Dinić, Vesna Šouc i mnogi drugi. Nakon toga nastavlja saradnju na istom mestu kao honorarni izvodjač. Solistički se predstavila više puta ,u pratnji NSO, izvodeći koncerte Emanulea Baha, Štamica, Hajdna, Mocarta. Bila je aktivni polaznik materklasova najeminentnijih umetnika današnjice kao što su: Orel Nikole, Emanuel Pai, Irena Grafenauer, Mišel Kofler, Gunila fon Bar, Asa Kahenberg, Mišel Debost, Silvija Karedu, Gouliang Han, Feliks Rengli, Mate Bekavac, Dejan Gavrić, Ana Bogdanović, Marina Nenadović, Ljubiša Jovanović. Od 2008. godine je angažovana kao stručni saradnik na katedri za gudačke i duvačke instrumente na Fakultetu Umetnosti u Nišu, 2009. god napreduje u zvanje asistenta na glavnom predmetu – Flauta, na istoj katedri, gde je i dalje aktivna. Trenutno je student II godine Doktorskih akademskih studija na FMU u Beogradu u klasi prof Ljubiše Jovanovića.

 

IMG_7192_webStevan Spalević (1983, Niš)
Odsek za klavir niže i srednje muzičke škole završio je u rodnom gradu u klasi prof. Milene Rajković. Zvanje diplomiranog pijaniste stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino. Trenutno je student specijalističkih i doktorskih akademskih studija na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Aleksandra Serdara.
Tokom školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima u svojoj zemlji i inostranstvu gde je osvajao najviša priznanja: Laureat takmičenja Mihailo Vukdragović (Šabac, 2002. godine), Laureat konkursa EPTA – Skrjabin i Bartok (Beograd, 2005. godine), polufinalista konkursa Aleksandar Skrjabin (Groseto, Italija, 2006. godine), Pohvala na konkursu Frederik Šopen (Varna, Bugarska, 2010. godine).
Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih pijanista i pedagoga, kao što su: Andraš Šif, Leon Flajšer, Paul Badura-Škoda, Robert Levin, Dmitrij Baškirov, Karl-Hajnc Kemerling, Dmitrij Aleksejev, Žak Ruvije, Aleksej Ljubimov, Serđo Pertikaroli, Konstantin Bogino, Boris Romanov, Arbo Valdma, Stanislav Počekin, Feliks Gotlib, Sergej Markarov i Vladimir Ogarkov.
Dobitnik je diplome za najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu školske 2002/2003. godine, kao i priznanja za najboljeg diplomiranog studenta školske 2007/2008. godine. Kao učesnik Nacionalne koncertne sezone (2008/2009. godine) održao je koncerte u Nišu, Kruševcu, Požarevcu, Vranju, Čačku, Kraljevu, Leskovcu, Pirotu i Smederevu. Značajna pedagoška iskustva stekao je radeći kao demonstrator – asistent na departmanu za klavir novosadske Akademije umetnosti (2005 – 2007. godine). Od 2007. godine angažovan je na mestu profesora klavira u školi Fortepiano u Nišu. Zapošljen je kao viši umetnički saradnik na katedri za duvačke instrumente Fakulteta umetnosti u Nišu od aprila 2008. godine.