Kamerni orkestar Concertante Fakulteta umetnosti

Petak, 4. novembar 2016. 20h
Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

 

Muzički zagrljaj – Španija, Srbija, Latinska Amerika

Kamerni orkestar Concertante Fakulteta umetnosti, Univerziteta u Nišu

Dirigent: Milena Injac

 

 

PROGRAM

 

I. Albeniz – Tango

 

Bratislav  Zlatković – Tango for you

 

A. Piazzola – Adios Nonino,
solo harmonika: Dušan Čeganjac, laureat Svetskog kupa u Portugalu, klasa prof. mr Miljan Bjeletić

 

I. Cervantes – Kubanski plesovi
No bailes mas  
Vuelta al hogar

 

Dragan Tomić – „Niška rapsodija“ – SVETSKA PREMIJERA
Gosti koncerta:
Ansambl duvača FU u Nišu
Đorđe Hartl, udaraljke
Vokalna grupa Maestrini FU u Nišu

 

H. Vilalobos – Bachiana Brazileira no.5
Solo violončelo: mas. Andrija Petrović

 

M. Masoti – Con el vito
solisti profesori FU:
Aleksandra Ristić, mecosopran
Anđela Bratić, flauta
Vesna Petković, gitara

 

W. T. Mifune – Hajdn u Latinskoj Americi
Solo violina: Dimitrije Mandić, koncertmajstor

 

 

BIOGRAFIJE

 

Kamerni orkestar Concertante Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, postoji od osnivanja Fakulteta umetnosti u Nišu, a čine ga student Fakulteta umetnosti. Iz bogate koncertne aktivnosti izdvaja se desetine celovečetrnjih koncerata u regionu, kao i gostovanja na festivalima u Grčkoj, 2009, Iskiji, i Sorentu, Italija 2010, Naissus guitar festivalu u Nišu, 2011, a  2012. godine proglašen je za laureata Euroorkestar festivala u Moskvi, Rusija. Concertnatnte je nastupio na NIMUS-u, 2012, 2014 i 2015. godine i bio učesnik Boljšoj Festivala na Mokroj Gori, 2014. godine. Stručni saradnik Kamernog orkestra Concertante je violinista, vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, spec. Dragiša Balaneskovuć. Dirigent i umetnički rukovodilac orkestra je prof.dr Milena Injac.

Kamerni orkestar Concertante duguje zahvalnost za podršku u realizaciji ovog koncerta dekanu Fakulteta umetnsti u Nišu, prof.dr Suzani Kostić, dirigentu, šefu Multimedijalnog centra Marku Miciću i direktoru Niškog simfonijskog orkestra, g-dji Vesni Bratić.

 

Milena Injac (1969)redovni profesor na Fakultetu umetnosti, doktorirala  je Dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi prof.emeritus Darinke Matić-Marović. U više navrata se usavršavala kod Salvadora Mas Konde (Španija) na masteklasu u Beču. Osvojila je prvu nagradu na 3. Internacionalnom festivalu “Svet muzike” u Italiji dirigujući kamеrnim sastavom Niškog simfonijskog orkestra. Nastupala je sa Beogradskom Filharmonijom, Operom Narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijskim orkestrom RTS, “Stanislav Binički” Simfonijskim orkestarom VJ, Niškim simfonijskim orkestrom, orkestrom i horom Sofijske filharmonije  i drugim brojnim simfonijskim orkestrima u okruženju. Milena Injac je bila dirigent Internacionalnog simfonijskog orkestra, 29. FIOJ  Internacionalnog Festivala Orkestara u Mursiji, Španija 2010. godine i dirigent Internacionalnog orkestra na Euroorkestar festivalu u Moskvi, aprila 2012. godine. Gostovala je kao dirigent po pozivu sa orkestrima u Urugvaju, El Salvadoru Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji, Bugarskoj, BIH, Makedoniji, Švedskoj, Austriji, Crnoj Gori, Grčkoj. Umetnički je rukovodilac i dirigent scenskih izvođenja operete J.Štrausa: Slepi miš i opere Đ. Rosinija: Seviljski berberin, u okviru projekta obnove operske scene u Nišu. Opereta Slepi miš je izvedena kao gostujuća predstava u sezoni 2013. u Narodnom pozorištu u Beogradu.

 

Dušan Čeganjac, student I godine harmonike u klasi prof. Miljana Bjeletića. Rođen  je 1997. u Čačku, gde je završio srednju muzičku školu. Nastupao je na mnogim takmičenjim u zemlji i  inostranstvu i osvajao najviša priznanja, od kojih se izdvaja drugo mesto na Internacionalnom takmičenju akordeonista “Svetski trofej” u Martiniju (Švajcarska), u kategoriji juniora do 18 godina, 2015. godine. Na nedavno održanom Internacionalnom takmičenju “Svetski trofej” u Portugalu, u kategoriji do 32 godine, Dušan Čeganjac je osvojio prvo mesto.

 

Aleksandra Ristić (1970), mecosopran, diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Irine Arsikin. Dobitnik  mnogih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima mladih operskih umetnika. Predstavila se publici širom Srbije, u Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji, Italiji, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Austriji, Švajcarskoj i Mađarskoj. Nastupala više puta sa Simfonijskim orkestrom Vojske Srbije Stanislav Binički iz Beograda, Niškim simfonijskim orkestrom, gudačima Svetog Đorđa, orkestrom Constantinus i Simfonijskim orkestrom Fakulteta umetnosti u Nišu. Na Danima srpske kulture u Bernu u Švajcarskojm je proglašena za najboljeg predstavnika srpske kulture. Na scenama Niške i Beograske Opere, ostvarila je glavne uloge u operama “Kavalerija Rustikana”,“Slepi miš” i “Seviljski berberin”. Snimala je za RTS, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad i Radio Niš. Od 2003.g. članica je renomiranog trija Anima.   Časopis Muzika klasika proglasio je Aleksandru Ristić za najboljeg ženskog izvođača u 2015.godini.Radi kao redovni profesor i šef Katedre za Solo pevanje Fakulteta umetnosti u Nišu.

 

Anđela Bratić (1980), diplomirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu i magistrirala na Univerzitetu Johannes Gutenberg (Hochschule für Musik) u Majncu u klasi prof. Dejana Gavrića. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentnih flautista i pedagoga I. Grafenauer, J. Balinta, J. Arnhajma i D. Flurija. Dobitnik je više republičkih i međunarodnih nagrada. Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom u Vijetnamu, Simfonijskim orkestrom RTS, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom iz Praga, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom FU u Nišu, Akademskim orkestrom SKC Univerziteta u Nišu, Kamernim orkestrom Imperio. Učestvovala je na značajnim festivalima u zemlji – NIMUS, Mokranjčevi daniTisin CvetConstantinus, kao i Barski ljetopisDani muzikeEspressivo u Crnoj Gori i Spectrum u Sloveniji. Godine 2011, sa velikim uspehom, izvela je premijerno kompozicije srpskih kompozitora na 39. svetskoj konvenciji flautista u Americi, Šarlot, Severna Karolina. Predaje flautu na Fakultetu umetnosti u Nišu u zvanju vanrednog profesora. Časopis Muzika klasika proglasio je Anđelu Bratić za najboljeg ženskog izvođača u 2014.godini.

 

Vesna Petković (1959), studirala gitaru na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. S. Preka, I. Korunića i D. Petrinjaka. Magistrirala na FMU u Beogradu 2006., u klasi prof. V. Ogrizović. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentnih domaćih i stranih pedagoga Kao član žirija prisutna na Međunarodnim festivalima u Bugarskoj i Sloveniji. Koncertira u Srbiji, Grčkoj, Španiji, Bugarskoj i R. Srpskoj, solistički i u duu Crescendo gitara-flauta, sa Bratislavom Zlatkovićem. Predstavila se na Guitar Art Festivalu u Beogradu 2009.g. na Koncertu srpskih gitarista. Direktor je Naissus Guitar Festivala u Nišu. Radi kao vanredni profesor gitare na Fakultetu umetnosti u Nišu.

 

Ansambl duvača Fakulteta umetnosti u Nišu je oformljen maja 2015. godine povodom 50 godina od osnivanja  Univeziteta u Nišu kada je nastupio na svečanoj akademiji u Narodnim pozorištu u Nišu. Ansambl je deo velikog Simfonijskog orkestra Fakulteta umetnosti. Od značajnih nastupa treba izdvojiti NIMUS 2015.godine pod rukovodstvom španskog dirigenta Victor Correa Cruz-a. Ansambl duvača za ovu priliku pripremio je klarinetista, docent Fakulteta umetnosti Andrija Minčić.

 

Ženska vokalna grupa Maestrini, deo je istoimenog kamernog mešovitog hora, reprezentativnog vokalnog ansambla Fakulteta umetnosti, kojim diriguje i umetnički rukovodi docent mr Ivana Mirović. Osim velikog broja koncerata u Nišu i regionu, hor se može pohvaliti učešćem u dve operske predstave projekta obnove opere u Nišu: Seviljski berberin i Slepi miš.

 

Bratislav Zlatković (1961), diplomirao flautu na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i radi kao vanredni profesor kamerne muzike na Fakultetu umetnosti u Nišu. Njegov kompozitorski opus čini i muzika za pozorište, animirani i dugometražni film, za koju je u više navrata dobijao prestižne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima. Njegovim oratorijumom  Na raskršću otvorene su 20. IHS u Nišu. Umetnički je direktor i jedan od osnivačaNaissus Guitar festivala. 2015. godine snimio je u studiju RTS-a u Sali Kolarčeve zadužbine muzičko – scensko delo Veliki rat sa Simfonijskim orkestrom i horom Radio televizije Srbije. Objavio je muzikaliju Vergul–Art, autorske kompozicije za standardne i nestandardne kamerne sastave (partiture i deonice), kao i CD pod istim nazivom u izdanju Fakulteta umetnosti. Imao je svoje Autorsko veče na  41.NIMUS-u.

 

mr Dragan Tomić (1977)magistrirao je u klasi prof. dr Dimitrija Bužarovskog na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta Sv.Kiril i Metodij u Skoplju. Kao kompozitor i aranžer saradjuje sa Akademskim horom SKC-a Univerziteta u Nišu, Ženskim horom SKC-a Univerziteta u Nišu, Niškim kamernim horom, Akademskim kamernim orkestrom SKC-a Univerziteta u Nišu, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom Concertante Fakulteta umetnosti u Nišu.  Njegova dela izvođena su na koncertima i festivalima u Srbiji, Makedoniji, Sloveniji, Bugarskoj, Grčkoj, Španiji, Rusiji, Engleskoj i Poljskoj. Bio je prodekan za nastavu u periodu oktobar 2013. – oktobar 2016. Radi kao vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu.