Kvintet “Tango Gentleman’s”

Utorak 24. jun 2014. 20h

 

KVINTET “TANGO GENTLEMAN’S”

Nikola Peković, harmonika

Igor Vasiljević, violina

Aleksandar Jakovljević, violončelo

Nikola Cvetković, klavir

Stefan Šalarević, gitara

 

 

PROGRAM

 

E. Jokinen – Alone (Usamljen)

 

A. Piazzolla – Milonga del Angel

 

A. Piazzolla – Michelangelo 70

 

A. Piazzolla – Invierno Porteno

 

A. Piazzolla – Undertango

 

G. F. Handel/Halvorse – Passacaglia

 

A. Schnittke – Gogol suite (Chichikov’s Childhood, The Overcoat)

 

A. Piazzolla – Libertango

 

A. Piazzolla – Escualo

 

A. Piazzolla – Adios Nonino

 

 

BIOGRAFIJE

 

Nikola Peković, harmonika (1991, Kraljevo) Diplomirao na osnovnim i master stuidijama Fakulteta umetnosti u Nišu u klasi mr Miljana Bjeletića. Promovisao je u celom svetu harmoniku kao akademski instrument, fakultet koji pohađa i svoju zemlju, nastupima i solističkim koncertima širom Srbije, Evrope ali i Kanade, Kine, Rusije. Postao je zaštitno lice Fonda za mlade talente Republike Srbije 2011 godine. Zaštitno lice je italijanske fabrike “Bugari”. U Julu 2011. na poziv fabrike održao je četiri solistička koncerta u Kini i prezentovao njihov najnoviji model harmonike „Omnia“. Dobio je povelju od Univerziteta u Nišu kao najboljem studentu koji je završio osnovne akademske studije na FU u Nišu u školskoj 2012/2013. Učestvovao je do sada na 49 takmičenja u zemlji i inostranstvu gde je osvajao prestižne nagrade. Nikola se bavi i pedagoškim radom na FU u Nišu, predaje Harmoniku kao saradnik u nastavi.

Igor Vasiljević, violina (1982, Kruševac) Studije pohađa na FMU Beograd u klasi prof. Ivane Aćimović-Žikić. Nakon studija odlazi na postdipolmske studije u Holandiji na „CODARTS“ univerzitetu za muziku i ples u Roterdamu, u klasi Maestra prof. Gordana Nikolića. Nastupao je i sarađivao sa nekim od najvećih umetnika današnjice. Takođe je nastupao sa Amsterdamskim simfonijskim orkestrom, bio je koncert majstor baroknog orkestra „CONTINUO“ iz Roterdama, svirao sa „La chambre philharmonique“ iz Pariza, „Palau de les Arts Reina Sofia“ iz Valensije, koncert majstrom u operi „SPANGA“. Snimao je za RTS, francusku televiziju i holandski . Od 2014. god. radi kao profesor violin u MŠZMT u Ćupriji.

Nikola Cvetković, klavir (1990, Aleksinac) Srednju muzičku školu pohađa u u klasi profesora Borivoja Mladenovića, i za to vreme nastupa na takmičenjima u zemlji i postiže izuzetne rezultate. Upisuje Fakultet Umetnosti u Nišu 2008. godine u klasi profesora Aleksandra Serdara gde i završava osnovne i master studije. Tokom studija učestvovao je na takmičenjima iz oblasti kamerne muzike. Nalazi se na prvom audio izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu. Pored klasične, bavi se džez i modernom muzikom. Jedan je od osnivača kvinteta “Tango Gentleman’s”.

Aleksandar Jakovljević, violončelo (1967, Kraljevo) Diplomirao na FMU Beograd, u klasi prof. Viktora Jakovčića, a na istom fakultetu magistrirao kamernu muziku u klasi prof. Uroša Pešića. Bio je član Beogradske filharmonije, orkestra Pozorišta na Terazijama i Kamernog orkestra Sinfonijeta. Od 1996. živi i radi u Dominikanskoj Republici kao član kvarteta “Belotti“ i “Del Orbe“ kao i Nacionalnog sinfonijskog orkestra u Santo Domingu. Nastupao u gotovo svim najznačajnijim koncertnim salama u zemlji. U periodu od 2003. – 2008. god. bio je angažovan kao mentor čelo sekcije Internacionalnog simfonijskog orkestra mladih, Centralnoevropske inicijative, nastupajući u gotovo svim značajnijim koncertnim dvoranama širom Evrope. Trenutno radi na Fakultetu umetnosti u Nišu, u zvanju vanrednog profesora, na Katedri za kamernu muziku.

Stefan Šalarević, gitara (1990, Majdanpek) Završio je MŠ „Stevan Mokranjac“, odsek gitare u klasi prof. Dragana Daneskovića. Nastavlja školovanje na FU u Nišu u klasi prof. Miloša Janjića 2010. god. Pored solističkih nastupa imao je nastupe sa kamernim ansamblima širom zemlje i u inostranstvu. U toku školovanja u osnovnoj i srednjoj školi i na fakultetu za učešće i ostvarene rezultate na takmičenjima i festivalima osvojio je značajne nagrade. Od 2010. god. radi kao profesor u MŠ „Stevan Mokranjac“ (Zaječar).