Marija Stojanović, violina Olga Petrović, klavir

???????:

Utorak 23. april 2013. 20h

Koncertno – izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

 

Marija Stojanović, violina*

Olga Petrović, klavir

*Student IV godine u klasi Marije Rajković

 

Posetioci će poklonjenom knjigom sebi obezbediti ulaznicu, a knjige će biti namenjene kao podrška razvoju malih biblioteka povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, koji se ove godine obeležava pod sloganom „Svi smo mi čitaoci“, gde se Biblioteka Fakulteta umetnosti u Nišu aktivno uključuje svojim aktivnostima.

 

 

PROGRAM

 

G. F. Handel – Sonata g-moll

Andante

Allegro

Adagio

Vivace ma non troppo

 

J. S. Bach – Sonata I g-moll

Adagio

 

P. StojanovićPesma bez reči

 

E. GriegSonata za klavir i violinu op. 13  

Lento doloroso

Allegro tranquillo

Allegro animato

 

E. BlochBaletske scene: II Nigun 

 

BIOGRAFIJA

 

???????:Marija Stojanović (1990, Niš),  violina

Nižu muzičku školu završila u Nišu u klasi profesora Stanislave Redžić a srednju takođe u Nišu u klasi profesora Miljane Stamenković Hristov. Trenutno pohađa osnovne akademske studije u Nišu, u klasi profesora Marije Rajković. Pohađala master klas „Interpretativni studio violine“ Dejana Mihajlovića 2004. godine, kao i kurs „Škola violine“  u Banji Koviljači. Nastupala na String fest-u u Sremskoj mitrovici 2006. godine i osvojila III nagradu. Aktivno svira sa različitim kamernim i orkestarskim sastavima, a posebno interesovanje pokazuje prema pedagoškom radu.

 

 

 

 

 

Olga-PetrovicOlga Ljahova Petrović (1958), klavir

Završila studije klavira u Sverdlovsku, Ruska Federacija, na Uralskom državnom konzervatorijumu M. Musorgski u klasi prof. T. Makohi (1983) i stekla zvanje profesora, soliste, orkestarskog i kamernog izvođača. Po završetku fakulteta radila je u Sverdlovskom Akademskom pozorištu, A. Lunačarski za operu i balet, kao korepetitor. Od 1990. godine živi u Nišu, gde je od 1992. radila na Višoj muzičkoj školi kao viši predavač na predmetu Čitanje s lista i upoznavanje klavirske literature i bila korepetitor na gudačkom odseku (violina, viola) sve do 2002. godine. Od tada radi na Fakultetu umetnosti u Nišu, najpre kao stručni saradnik za predmet Čitanje s lista i korepeticija, a od 2004. kao samostalni umetnički saradnik, korepetitor gudačkog odseka na osnovnim i master akademskim studijama. Koncertirala je kao solista, ali i ostvarila zapaženu muzičku saradnju sa mnogim umetnicama. Od koncerata posebno ističemo Premijerne koncerte sa Niškim simfonijskim orkestrom – Veče srpskih kompozitora (Radenković, Jaćimović) i Muzika viva – Koncert J. S. Baha u f-molu;Ciklus koncerata sa dobitnicima nagrada na I međunarodnom susretu limenih duvača u Novom Sadu; Narodni muzej Kraljevo, III međunarodni festival klasične gitare Niš 2002, Veče viole, IV međunarodno takmičenje gudača, II violinski maraton, Veče violinske muzike, Duhovni koloseum povodom Svetskog dana muzike.