Mario Stefano Pietrodarchi, bandoneon i Luca Lucini, gitara

Sreda 16. mart 2016. 20h

Galerija Sinagoga, Niš

 

Mario Stefano Pietrodarchi, bandoneon

Luca Lucini, gitara

Gudački kvintet “Constantinus”

 

Koncert je organizovan uz pomoć Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu

 

 

PROGRAM

 

Fabio Conocchiella – Three themes from Morricone’s soundtracks
Nuevo Cinema Paradiso
Mission
C’era una volta il West

 

Antonio Vivaldi –  Concerto in D major
Allegro
Largo
Allegro

 

Astor Piazzolla – *Hommage a Liege: Concierto para Bandoneon y Guitarra
Introduction
Milonga
Tango

*Oblivion
*Adios Nonino

 

Joaquin Rodrigo – Concierto de Aranjuez
Adagio

 

Roberto Di Marino – Double Concerto for bandoneon, guitar and strings
Adagio
Andante
Vivo

 

 

BIOGRAFIJE

 

Mario Stefano Pietrodarchi, bandoneon

Mario Stefano Pietrodarchi WEBMario Stefano Pietrodarchi rođen je u Atesi (Italija) 26. decembra 1980. Počeo ja da uči harmoniku sa devet godina, a kasnije se latio bandoneona. Diplomirao je na muzičkoj akademiji ” S.Cecilia” u Rimu, Italija 2007. godine. Osvojio je Svetski trofej C.M.A. za seniore u Lorijanu, Francuska (21-24. septembar 2001. godine). Godine 2006. gostovao je sa Gabriele Mirabassiem i Pietro Tonolom na  džez festivalu u Montrealu – “Boje mora” – zahvaljujući projektu izdavačke kuće EGEA. Svirao je u Koloseumu (Rim) sa Andreom Bocelliem, Angelom Gheorghiu i Andreom Griminelli, u pratnji Simfonijskog orkestra Abruco, 25. maja 2009. godine. Manifestacija “Zora razdvaja svetlost od mraka”, kao pomoć žrtvama zemljotresa u Abrucu bila je jedinstvena i emitovana širom sveta putem RAI 1 i RAI SAT. Nastupao je sa Omladinskim orkestrom Italije na Koncertu za život i mir, u Vitlejemu, emitovanom širom sveta putem RAI, 25. decembra 2010. godine. Svirao je kao solista u Omladinskim orkestru Italije u okviru novogodišnjeg koncerta u Gradskom pozorištu u Firenci, 1. januara 2010. godine. Izvodio je u Areni u Veroni, zajedno sa Erwinom Schrottom u okviru svečanosti povodom 150 godina od italijanskog ujedinjenja, 1. juna 2011. godine, što je uživo emitovano na RAI 1. Uz podršku Internacionalnog orkestra Italije pod upravom M. Omera Velbera, svirao je kao solista u premijernom izvođenju za harmoniku-mandolinu-Mag Tape i orkestar “Povratak šakala”, izraelskog kompozitora Majkla Volpa, 1. avgusta 2011. godine. Iste godine snimio je DVD “Uživo u Portofinu” na gostovanju sa Andreom Bočelijem. Nastupao je 2013. godine na gostovanju sa Andreom Bočelijem, Rikardom Kočijantom, Pino Danijelom i Simonom Molinari u događaju “Pozorište tišine”. Izvodio je kao solista zajedno sa Andreom Bočelijem u sportskoj areni Ulker u Istanbulu 22. februara 2014. godine. Bio je protagonista u produkciji “Verdijev ples”, u koreografiji Miše Van Hekea u Operskom pozorištu u Rimu, od 15. do 19. aprila 2014. godine. Pored nastupa u Italiji, koncertirao je i u Engleskoj, Francuskoj, Belgiji, Hrvatskoj, Srbiji, Nemačkoj, SAD, Poljskoj, Portugaliji, Finskoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Kanadi, Jermeniji, Rusiji, Bosni i Hercegovini, Belorusiji i Kini.

 

Luca Lucini, gitara

Luca Lucini

Luca Lucini rođen je u Salu 1971. godine. Počeo je da uči klasičnu gitaru sa osam godina. Usavršavao se kod Giampaolo Bandinia i Giovanni Puddua, a pohađao je i majstorske kurseve sledećih muzičara: Paolo Paolo Pegoraro, Aniello Desiderio, Alvaro Pierri, Tilmann Hoppstock, Oscar Ghiglia i trio iz Parme. Pobednik je više takmičenja. Nastupa i kao solista i u kamernim muzičkim ansamblima sa muzičarima kao što su: violinista Marco Fornaciari, dirigent José Luis Basso, violinista Nobuhiko Asaeda. Izvodio je u Evropi i Aziji na velikim muzičkim festivalima, poput 67-og izdanja Muzičkog maja u Firenci, Sezone kamerne muzike 2005/2006. godine Filarmonijskog orkestra grada Tokija, “Vikenda Mocarta” u Ravelu, Festivala radija Francuske i Monpeljea, Festivala Torekjara, Internacionalnog festivala gitare u Parmi “Nikolo Paganini”, Internacionalnog festivala gitare u oblasti Friuli Venecija Đulija. Zajedno sa bandoneonistom Mariom Stefanom Pjetrodarkijem, sarađuje sa novinarom Lukom Paljarijem u emisiji pod nazivom “Iza vode” posvećenoj čuvenom fudbaleru Renatu Čezariniju. Nastupa u okviru dua u emisijama pesnika i scenariste Tonina Guere: “Odiseja”, sa glumcem Ivano Marescotti, “Fantastični rečnik”, sa glumicom Meme Fiano – svirajući originalnu muziku Andrea Scarponea. Svirao je kao solista sa Beloruskim državnim kamernim orkestrom i izvodio svetsku premijeru Koncerta za gitaru i orkestar Andrea Scarponea 20. marta 2009. godine. Umetnički je direktor festivala “Pomeriggi musicali di Salò” i “Corsi di alto perfezionamento di Tignale”.

Kamerni ansambl “Constantinus” osnovan je sa željom da se muzička umetnost afirmiše kroz izvođaštvo, produkciju i edukaciju na najvišem profesionalnom nivou. Registrovan kao udruženje 2006. godine ansambl nastupa u različitim formacijama, od dua do kompletnog kamernog orkestra, a čine ga profesori i studenti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu. Članovi ansambla “Constantinus” rado nastupaju na značajnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu: NIMUS, Deia festival de musica, Internacionalne horske svečanosti, Skopska jesen, Mokranjčevi danii dr. Prepoznajući vrhunski izvođački kvalitet ansambla, eminentni umetnici iz zemlje i inostranstva kao što su: Valery Oistrakh, Manfredo di Crescenco, Andrey Andreev, Lidya Radionova i dr. često saradjuju u projektima pomenutog udruženja U sezoni proslave jubileja, 10. godina postojanja ansambla, pored saradnje sa izuzetnim instrumentnalistima iz zemlje i inostranstva “Constantinus” želi da promoviše i istaknute mlade umetnike iz našeg okruženja.

Na večerašnjem koncertu nastupiće Gudački kvintet “Constantinus” koga čine:

Igor Aleksić, violina
David Kurtić, II violina
Radoš Veljković, viola
Aleksandar Jakovljević, violončelo
Srđan Lišanin, kontrabas