Melita Zdravković i Aleksandar Janković, klavirski duo

Ponedeljak 30. maj 2016. 20h
Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

 

Koncert u okviru Konkursa FU

Klavirski duo
Melita Zdravković i Aleksandar Janković

 

 

PROGRAM

 

W. A. Mozart – Uvertira “Figarova ženidba”

 

A. Dvořák – Slovenske igre (izbor)
Op. 46 br. 1 C-dur,
Op. 46 br. 7 c-moll,
Op. 72 br. 7 C-dur

 

M. P. Musorgski – Noć na golom brdu

 

Pauza

 

W. A. Mozart – Sonata za klavir u četiri ruke KV 521, C-dur
Allegro
Andante
Allegretto

 

A. Piazzolla – Libertango (arr. Bojan Mladenović)

 

F. Liszt – Mađarska rapsodija br. 2

 

 

BIOGRAFIJE

Mnoštvo potvrda da u životu ništa nije slučajno pripada i trenutku “slučajnog” susreta dvoje mladih pijanista koji su, idući svako svojim putem kao dve asimptote, ukrstili puteve i otkrili nepresušnu riznicu mogućnosti i traganja za novim bojama u muzici. Aleksandar Janković i Melita Zdravković su klavirski duo osnovali decembra 2015. godine. Njihova strasna predanost ogromnim mogućnostima sviranja u četiri ruke vodila ih je kroz razvoj ovoga žanra i omogućila im je da otkriju i publici prikažu, majstorska dela poznatih kompozitora kroz vekove.

Melita-webMelita Zdravković rođena je u Nišu 1988. godine. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje na teoretskom i instrumentalnom odseku stiče u Nišu u klasi prof. Mirjane Mladenović. Sa 17 godina upisuje Fakultet Muzičke Umetnosti u Nišu u klasi Prof. Aleksandra Serdara, u čijoj klasi je I diplomirala 2010. godine. Dobitnik je mnogih republičkih I međunarodnih nagrada na takmičenjima među kojima je prva nagrada sa Anitom Zdravković na Evropskom takmičenju mladih pijanista u Torinu, Italija 2008, I specijalna nagrada za premijerno izvođenje ” Skalamerije” komp. Dragane Veličković. Od 2011. godine, usavršava se u Njujorku u klasi Stenvej umetnika I profesora sa Džulijarda Kozma Buona I Prof. Filipa Kejvina sa Manhattan School of Music, I nastupa širom Amerike I održava solističke koncerte u Njujorku, Bostonu I Čikagu. Dobitnica je stipendije iz Sorel organizacije koja je dodeljena “Alexander & Buono fondaciji “, za istaknuta umetnička dostignuća, koja joj omogućava 2 koncerta u Karnegi Holu I 4 koncerta u Stenvej Holu u Njujorku. Dobitnica je I stipendije “ABI fondacije ” tri godine za redom, preko koje je snimila I svoj prvi CD u Nju Džerziju.

Aca-webAleksandar Janković, rođen je u Leskovcu 1981. godine, gde je stekao osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Ane Aćimović. Nakon srednje muzičke škole, nastavio studije klavira na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi red. prof. Dragoslava Aćimovića, u čijoj klasi je i diplomirao 2007. godine. Trenutno radi u Pirotu kao profesor klavira i korepetitor.