OD BALKANA DO IBERIJE

2

Sreda 08. novembar 2017. 20h
Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

Koncert u okviru Konkursa FU

 

OD BALKANA DO IBERIJE

Claudi Arimany , flauta / Španija
Anđela Bratić, flauta
Stevan Spalević, klavir

 

Realizaciju koncerta je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

 

 

PROGRAM

 

Joan Baptista Pla – Trio sonata br. 2 za dve flaute i kontinuo

Manuel Oltra  – Sonata za flautu i klavir

Manuel de Falla – Siete Canciones populares Espanolas / Sedam popularnih španskih pesama
El Pano Moruno / Moruno platno
Seguidila Murciana / Segedilja iz Murcije
Asturiana / Asturijski
Jota / Jota
Nana / Nana
Cancion / Šansona
Polo / Polo

Vladimir Tošić - Arcus za flautu i klavir

Petar Stojanović – Pesma bez reči

Dejan Despić - Nokturno op.5a za flautu i klavir

Ivan Brkljačić - Fliza
F
L

 

 

BIOGRAFIJE

 

Klaudi Arimani, flauta

Claudi Arimany photoKlaudi Arimani je rođen u Granolersu u blizini Barselone (Španija). Smatra se jednim od najprestižnijih španskih solista sa veoma značajnom međunarodnom karijerom. Nastupao je uvek kao solista sa umetnicima kalibra J .P. Rampal, M. Nordmann, F. Aio, N. Zabaleta, V. de los Angeles, C. Orbelian, V. Pikaisen, R. Pidouk, John Steele Ritter, J. Suk, A.Nicolet, J.Rolla, J.J. Kantorov i drugima i svirao sa nekim od najznačajnijih orkestara u svetu, kao što su Engleski kamerni orkestar, Filharmonija virtuozi New York, Atheneum Quartett Berlinske filharmonije, Franz Liszt simfonijski orkestar u Budimpešti, Izraelska Sinfonieta, orkestarski ansambl Pariza, Zagrebački solisti, Minhenski Bah orkestar, Moskovski kamerni orkestar, Štutgartski kamerni orkestar, Amadeus kamerni orkestar, kamerni orkestar Prag, Berlinski kamerni orkestar, Češka filharmonija i mnogih drugih. Klaudi Arimani je održao koncerte širom Evrope, u Rusiji, SAD-u, Kanadi, Bliskom istoku i Japanu u nekim od najznačajnijih dvorana kao što su Simphony Hall (Čikago), Library of Congres (Vašington), Carnegie Hall (Njujork), Palau de la Musica (Catalana) , Bethoven House (Bon), Auditorio Nacional de Madrid, Rudolfinum (Prag), Hollywood Bowl (Los Anđeles), Tchaikovsky Hall (Moskva), Gasteig (Minhen), Théâtre Champs Elysées, Salle Pleyel and Salle Gaveau (Pariz) or Suntory Hall and the Bunka Kaikan u Tokiju. Klaudi Arimani je član žirija za J.P.Rampal Internacionalno takmičenje za flautu koje je održava u Parizu, kao i u mnogim drugim međunarodnim takmičenjima. On je napravio brojne snimke za muzičke kuće Soni Classical, Novalis, Delos Int., od kojih su neki nagrađeni. Sa Žan Pjer Rampalom,  jednim od najboljih flautista sveta ikada, delio je scenu svirajući koncerte širom sveta. Od njega je nasledio stil tumačenja i shvatanja umetnosti muzike. Klaudi Arimani svira na čuvenoj V.S Haines zlatnoj flauti, koja je pripadala Ž.P. Rampal-u.

Klaudi Arimani je po mom mišljenju, jedan od najvećih flautista svoje generacije. On je jedan od onih virtuoza koji stavljaju tehniku, sonornost i fraziranje u službu muzikalnosti i osetljivosti, nešto što nije na dohvat ruke mnogih. Jean-Pierre Rampal, avgust 1999. 

Anđela Bratić. flauta
Andjela slikaAnđela Bratić dobitnica nagrade časopisa “Muzika klasika” za najbolјeg ženskog izvođača za 2014. godinu, diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Magistarske studije (Konzertexamen) završava na Univerzitetu “Johannes Gutenberg” u Majncu u klasi profesora Dejana Gavrića i stiče zvanje koncertnog soliste. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentnih flautista i pedagoga Irene Grafenauer, Janoša Balinta, Josi Arheajma, Dejana Gavrića, a 2009. godine finansirana od strane Austrijskog ministarstva za nauku i kulturu boravila je na stručnom usavršavanju u Beču kod prof. Dieter Flurija, soliste Bečke filharmonije. Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Ho Ši Min-a (Vijetnam), Simfonijskim orkestrom RTS-a, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom “Virtuozi di Praga”, Kamernim orkestrom “Simfonieta di Udine”,Kamernim orkestrom „Imperio“, Kamernim orkestrom „Nova muzika“, Kamernim orkestrom FU u Nišu, , Akademskim orkestrom SKC-a Univerziteta u Nišu, Simfonijskim orkestrom Sinfonieta Sofia, Simfonijskim orkestrom Simfonieta Vidin i Banjalučkom filharmonijom, pod vođstvom uglednih dirigenata. Učestvovala je na značajnim festivalima u zemlјi- Gitar Art, NIMUS, Mokranjčevi dani, Tisin Cvet, Konstantinus, kao i Barski lјetopis, Dani muzike, Espressivo, Međunarodni festival kamerne muzike u Crnoj Gori, Spektrum u Sloveniji i Sarajevska zima u Bosni i Hercegovini. Koncerte je održala u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Švedskoj, Austriji, Španiji, Rumuniji, Francuskoj, Sloveniji, Makedoniji, Českoj, Vijetnamu, Rusiji, Mađarskoj, USA, Južnoj Koreji. Održala je Master seminare je u Srbiji, Crnoj Gori, Grčkoj, Rumuniji i Južnoj Koreji. Kao članica “Mocarteum“ orkestra iz Salcburga, ostvarila je veoma uspešnu turneju u gradovima Nemačke i Austrije, 2010. godine. Kao članica Festivalskog „Štraus orkestra“ svirala je na turnejama u Španiji i Portugaliji i nastupila u dvoranama kao što su Palau de la Musica, Gran Theater Liceu, Auditorio de Barcelona, Auditorio Madrid i drugim. 2011. godine sa velikim uspehom, izvela je premijerno kompozicije srpskih kompozitora na 39. svetskoj konvenciji flautista u Americi, Šarlot, Severna Karolina. 2013. godine održala je resital u Milenijum Sali, čuvenog „Kenedi centra“ u Vašingtonu. Snimala je za potrebe RTS, RTCG, radio Beograda, niških TV stanica, Švedskog državnog radija, TVCG i Nemacke tv stanice SAT1. Član je duvačkogkvinteta Niškisolisti, kvarteta Kamerna banda itria Masala. Anđela Bratić je redovni profesorna FakultetuumetnostiuNišu, na predmetuFlauta. 2016.godine FakultetumetnostiuNišu objavio je njenprvisamostalniCd, sa virtuoznimkompozicijama za flautuiklavirpodnazivomFantasy.

Stevan Spalević, klavir

spalevic fotoRođen je u Nišu 1983. godine.Zvanje diplomiranog pijaniste stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Serdara i postdiplomskih studija na akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci u klasi legendarnog italijanskog muzičara prof. Bruna Kanina (Bruno Canino). Od 2010. godine redovno se usavršava na Internacionalnoj letnjoj akademiji Mocarteum i na jednom od najčuvenijih festivala na svetu (SalzburgerFestspiele) u Salcburgu (Austrija) gde se edukuje u vidu predavanja, seminara i koncerata od strane najistaknutijih muzičara današnjice. Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih pijanista i pedagoga, kao što su: AndrašŠif, Leon Flajšer, Paul Badura-Skoda, Bruno Kanino, Dmitrij Baškirov, Karl-Hajnc Kemerling, Dmitrij Aleksejev, Eliso Virsaladze, Malkolm Bilzon, Robert Levin, Žak Ruvije, Aleksej Ljubimov, Štefan Vladar, Serđo Pertikaroli, Konstantin Bogino, Boris Romanov, Arbo Valdma, Stanislav Počekin, Feliks Gotlib, Jurij Kot, Valerij Sigalјevič, Sergej Markarov i Vladimir Ogarkov.Tokom školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima u svojoj zemlјi i inostranstvu gde je osvajao najviša priznanja: Laureat takmičenja Mihailo Vukdragović(Šabac, 2002. godine), Laureat konkursa EPTA-Skrjabin i Bartok (Beograd, 2005. god). Kao član klavirskog dua Stevan Nemanja proglašen je Laureatom međunarodnog takmičenja Davorin Jenko u kategoriji klavirskih dua (Beograd, 2016. god.) i osvojio je Inagradu (100 poena) na 9. Reviji muzičkih talenata (Veliko Gradište, 2016. god.). Nastupao je kao solista sa Niškim simfonijskim orkestrom 2015. i 2017. Godine. Novembra meseca 2015. godine debituje kao dirigent simfonijskog orkestra Amoroso i prijatelјi na otvaranju festivala Muzički susreti dr Mira Ivanović u Narodnom pozorištu u Leskovcu, a 2017. je nastupio u Sali Niškog simfonijskog orkestra sa Gradskim kamernim orkestrom Carica Teodorakao umetnički rukovodilac.Nastupao je u Nemačkoj, Austriji, Italiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji kao i u gradovima svoje zemlјe. Godine 2015. osniva klavirski duo Stevan Nemanja sa pijanistom Nemanjom Egerićem. Radio je kao viši umetnički saradnik na katedri za duvačke instrumente Fakulteta umetnosti u Nišu. Značajna pedagoška iskustva stekao je radeći kao asistentnakatedri za klavir Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, na Odseku za muzičku umetnost na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcui na departmanu za klavir Akademije umetnosti Univerztetau Novom Sadu. Angažovan je i na mestu profesora klavira u školi Fortepiano u Nišu. Od 2017. godine zapošlјen je kao nastavnik klavira u zvanju docent nakatedri za klavir Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu i na Odseku za muzičku umetnost na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Plakat za koncert

Autor plakata: Ninoslava Girić, sstručni saradnik za izdavaštvo