POKROVITELJ MESECA

MUZIČKI MAGAZIN “APERTO NUOVO”

Muzički časopis aperto, prvi muzički časopis u regionu, pratio je punih šest godina, počev od 1997. godine, muzički život Niša i okoline.Kroz portrete, vesti i radove studenata i profesora, tada Više muzičke škole u Nišu, ušao je u život i rad umetnika, amaterizam, muzičke festivale i turneje, na koncertne podijume i uspeo da zainteresuje širu muzičku i kulturnu javnost.Kako i samo ime časopisa govori, izlazio je otvoreno brzo, onoliko koliko su i aktivnosti i finansije dopuštale. Pod okriljem Studentskog kulturnog centra i Više muzičke škole u Nišu, objavljeno je 18 brojeva.

U međuvremenu, neki od naših čitalaca postali su, najpre, studenti muzike na Studijskoj grupi za muzičku umetnost Filozofskog fakulteta, a zatim i saradnici i profesori na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu. Kako je došlo do promene izdavača, odlučili smo da pod novim imenom obnovimo, sada – muzički magazin aperto nuovo. Podrška Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, naš izdavač DOO Nota Knjaževac, ali i kulturne institucije i poslenici kulture garantuju održivost muzičkog magazina i njegovo trajanje.

Promenjena i osvežena muzička klima u gradu i okolini, zahteva i ovaj oblik praćenja i afirmacije, ali istovremeno časopis je i pokušaj da se utiče na reformu umetničke muzike u širem smislu reči. Ubeđeni smo da će aperto nuovo obezbediti sebi pristojno mesto, kao jedan od potpornih stubova u promovisanju višeznačnih umetničkih vrednosti, a u perspektivi, i kroz istraživačko muzičko novinarstvo. Muzika je sama po sebi dovoljno snažna i pomera granice, a aperto nuovo će joj omogućiti da dopre i do šire publike.

Suzana Kostić

glavni i odgovorni urednik

 

OFICIJALNI WEBSITE

OFICIJALNA FACEBOOK STRANA

OFICIJALNA TWITTER PREZENTACIJA

 

.