PROMOTIVNI KONCERT!

Subota 13. septembar 2014. 20h

Koncertno – izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

 

David Griffiths, klarinet / Australija

 

Svetlana Bogosavljević, violončelo / Australija

 

Vladimir Milošević, klavir / Srbija

 

 

Program

 

C. Debussy – Sonata za violončelo i klavir D moll

A. Vrebalov – “Prayers for Isa” – PREMIJERNO IZVOĐENJE U SRBIJI!

C. Debussy – “Premiere Rhapsodie” za klarinet i klavir

J. Brahms – Trio za klarinet, violončelo i klavir, A moll op.114

 

 

Biografije

 

David Griffiths, klarinet

david-bio-foto

David Griffiths je Docent na Klarinetu, Kordinator duvačkih instrumenata i član domaćeg ansambla, Ensemble Liaison – Školi muzike Sir Zelman Cowen, na Univerzitetu Monash. Kao dobitnik Međunarodnog umetničkog priznanja u Nju Jorku, svoj prvi debi u Carnegie Hall-u imao je 2000. godine. Nastupe kamerne muzike održao je u Švajcarskoj, Austriji, Japanu, Kini, Izraelu, Srbiji, Crnoj Gori, Koreji, Kanadi i Sjedinjenim Državama.  Nastipao je sa brojnim umetnicima, kao što su Tin Allley i Flinders gudačkim kvartetom, solistima duvačkih instrumenata iz Nju Jorka, Australijskim ansamblom, članovima Gudačkih kvarteta iz Klivlenda, Šangaja, Sjedinjanih Država, i Novog Zelanda, kao i sa članovima Goldner gudačkog kvarteta. Takođe je sarađivao sa velikim umetničkim imenima, kao što su Nemanja Radulović, Ray Chen, Anthony Marwood, Henning Kraggerud, Emma Matthews, Cheryl Barker, Peter Coleman-Wright, David Jones, Paul Grabowsky, Tony Gould, nastupao je na Australijanskom festivalu Kamerne muzike u Townsvill-u, na Port Fairy Festivalu, Woodend zimskom festivalu, a nastupe kamerne muzike izvodio je sa istaknutim članovima orkestra Berlinske i Bečke filharmonije na Pacific muzičkom festivalu u gradu Sapporo, u Japanu. Trenutno se nalazi na mestu sradnika Vođe klarineta pri Simfonijskom orkestru iz Melburna, na mestu Vođe klarineta pri Macau orkestru i na mestu Vođa klarineta Šangajskog radio orkestra. Nastupao je kao gostujući Vođa klarineta sa Australijiskim simfonijiskim i baletskim orkestrom, kao i sa Australijskim kamernim orkestrom. On je takođe bio saradnik-vođa Nacionalnog repertoarskog orchestra 2000 (SAD), zamenik Vođe Singapurskog simfonijskog orchestra, Malezijske filharmonije, a ujedno je i nastupao na Simfoniji New World, sa Njujorškom operom, Nacionalnom kompanijom, Filharmonijom iz Hong Konga, Menhatten Kamernim orkestrom, Kineskom filharmonijom, Pacific muzičkim festivalskim orkestrom i Paragon Regtime orkestrom. Snimci David Griffiths-a sa ansamblom Veza (Ensemble Liaison)Mesijanovog Quartet for the End of Time za Melba Recordings izdavačku kuću i Trija Bramsa, Betovena i Bruha za izdavačku kiću the Tall Poppies osvojili su brojne visoke nagrade kritike širom sveta. Poreklom iz Armidale NSW, dobio je priznanje počasnog doktora od strane Muzičke škole iz Kanbere, kao student Alan Vivian. Zatim je nastavio studije u Nju Jorku, završivši magistarske studije muzike pri Manhatten muzičkoj školi, pod rukovodstvom istaknutih umetnika Charles Neidich, Ricardo Morales, Alan Key i David Krakauer.

 

Svetlana Bogosavljević, violončelo

Svetlana-bio-foto

Svetlana je studirala na prestižnom Moskovskom državnom konzervatorijuma Čajkovski, na Peabody konzervatorijumu Johns Hopkins Univerziteta u Baltimoru, i Univerzitetu muzike u Kelnu, gde je i diplomirala kao solista. Kao član proslavljenog muzičkog trija iz Melburna, Ensamble Liaison, nastupala je na koncertima širom Australije i Novog Zelanda, kao i na Kotor Art Festivalu u Crnoj Gori i letnjoj muzičkoj sceni u Novom Sadu. Njena dosadašnja saradnja uključuje nastupe sa svetski poznatim umetnicima, kao što su  Nemanja Radulović, Anthony Marwood, Ray Chen, Henning Kraggerud, Cheryl Barker, Peter Coleman-Wright, Emma Matthews i istaknutim plesačima australijanskog baleta. 2010. godine nastupala je u Srbiji sa pijanistkinjom Ritom Kinkom i klarinetistom David Griffiths-om na koncertima u okviru  letnjeg muzičkog festivala u Novom Sadu i Beogradu, kao i na srpskoj nacionalnoj televiziji sa pijanistom Vladimirom Miloševićem. 2012. godine predstavila se resitalom i odražanim Master klas predavanjem na Beogradskom Međunarodnom Collofest-u. Snimci Svetlane Bogosavljević sa ansamblom Veza (Ensemble Liaison)Mesijanovog Quartet for the End of Time za Melba Recordings izdavačku kuću i Trija Bramsa, Betovena i Bruha za izdavačku kiću the Tall Poppies osvojili su brojne visoke nagrade kritike širom sveta. Njeni nastupi se redovno prenose na Australijanskom državnom radiju i televiziji, kao i na svim svetskim mrežama. Nalazi se na poziciji saradnika Vođe violončela pri Filharmoniji Rheinische, često nastupa sa brojnim ansamblima uključujući i Sidnejski simfonijiski orkestar, Simfonijski orkestar iz Melburna, i kao gostujući Vođa violončela sa Orkestrom Victoria, La Roche kvartetom, Prometheus kvartetom, Vilončelo sekstetom iz Kelna, Kamernim orkestrom iz Kelna, Singapurskim simfonijiskim orkestrom, Tippet ansamblom, Arkadija ansamblom, Bamberger simfonijiskim orkestrom i Radio orkestrom Severne Nemačke. Takođe je nastupala i na međunarodnim festivalima, koa što su Međunarodni festival u Melburnu, Kowmung muzičkom festival, Camden Haven muzičkom festivalu, festivalu u Dubrovniku, Beogradskom festivalu i Muzičkom trijenalu u Kelnu. Svetlana predaje Vilončelo i Kamernu muziku na Univerzitetu Monash, Škola muzike – Konzervatorijum. Svoje nastupe izvodi na Londonskom violončelu Joseph Panormo iz 1812. godine.

 

 

Vladimir Milošević, klavir

milo_eviVladimir Milošević (1980) je završio osnovne i poslediplomske studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Nevene Popović. Specijalizaciju nastavlja na poznatoj pijanističkoj akademiji Incontri col Maestro u Imoli ( Italija) u klasi Lazara Bermana i Mišela Dalbertoa. Usavršavao se i na majstorskim kursevima kod poznatih pijanista Ari Vardija, Nauma Štarkmana, Fransoa Rene Dišabla, Zoltana Kočiša. Bio je pobednik međunarnih konkursa Konjović u Beogradu, Rubinštajn u Parizu, Mée sur Seine u Francuskoj, TIM u Marseju- Francuska, Concerti in Villa u Vićenci-Italija, dobitnik je treće nagrade na konkursu Animato u Parizu i četvrte nagrade na konkursima Paderevski u Poljskoj i Cidade do Porto u Portugaliji. Bio je i polufinalista velikih konkursa kao sto su Klara Haskil-Švajcarska, Takmičenje u Klivlendu – Ohajo, SAD, Frederik Šopen – Varšava. Dobitnik je treće nagrade na takmičenju Southern Highlands u Australiji održanom u oktobru 2009. kao i nagrade za najbolje izvedeno romantično delo. Na istom takmičenju dobija i nagradu publike.
Nastupao na evropskim podijumima kao sto su Sala Korto u Parizu, Stenvej Hol u Londonu, Koncerthaus u Berlinu, Teatro Tivoli u Portu, Sala Ferster u Pragu, Teatro Olimpiko u Vićenci kao i u Milanu, Rimu, Bariju, Veneciji, Trstu, Renu, Nici, Kazablanci, Rabatu, Marakešu, Pelotasu, Porto Alegreu, Sao Žose dos Kamposu itd. Učestvovao je na svim značajnim festivalima u zemlji (BEMUS, Mokranjčevi dani, Memorijal Isidor Bajić) kao i u Makedoniji, Bosni i Crnoj Gori. Kao pobednik takmičenja Concerti in Villa u Italiji, debituje 2005. u čuvenoj dvorani Karnegi Resital Hol u Njujorku, nakon čega nastupa i u Kolarčevoj zadužbini u ciklusu Velikani muzičke scene – Rising Stars. Na festivalu Semaines musicales u Kran Montani (Švajcarska) nastupa i kao kamerni muzičar sa francuskim violinistom Erikom Krambom i u klavirskom duu sa Mišelom Dalbertoom, nakon čega sledi poziv za učešće na prestižnom festivalu Les pianos de nouveau siecle u Lilu u Francuskoj gde nastupa u Mocartovom koncertu za 3 klavira zajedno sa Dalbertoom, Žan Bernar Pomijeom i Orkestrom iz Bretanje.
Godine 2011. je imao zapaženu turneju po Australiji gde je nastupio u Sidneju, Boralu, Kanberi i Melburnu. Nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Orkestrom Praške opere, Pomorskom filharmonijom, Orkestrom iz Bretanje, Simfonijskim orkestrom iz Porta, Simfonijskim orkestrom Porto Alegrea, Orkestrom Teatra Olimpiko i sarađivao sa dirigentima kao što su Anton Nanut, Darinka Matić-Marović, Biljana Radovanović, Janoš First, Martinjo Lutero, Nurhan Arman, Emanijel Sifer, Ori Lešman, Omri Hadari, Romolo Gesi, Žan Bernar Pomije itd. Početkom 2007. imao je veliku jednomesečnu turneju po Južnoj Africi gde je pored devet resitala nastupio sa Filharmonijama Kejptauna i Johanesburga i Simfonijskim orkestrima iz Blumfontejna i Durbana. Snimao je za radio i TV stanice u Japanu, Francuskoj, Brazilu, Maroku, Južnoj Africi, Kanadi, a od 2005. godine predaje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.