RAZMENA 2013. THE EXCHANGE

Subota 8. jun 2013. 20h

Koncertno izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

SLOBODAN ULAZ!

 

 

RAZMENA  2013. THE EXCHANGE

PREMIJERNI KONCERT VOKALNIH GRUPA

 

Vokalna grupa The 24, Jork – Engleska

Dirigent: Graham Bier

 

Vokalna grupa hora Fakulteta umetnosti u Nišu, Srbija

Dirigent: Zoran Stanisavljević

 

Univerzitet u Jorku

Univerzitet u Nišu

Fakultet umetnosti u Nišu

 

Projekat podržali:

ED ”JUGOISTOK” D.O.O. Niš

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

JKP Direkcija za javni prevoz grada Niša

 

PROGRAM

 

Vokalna grupa hora Fakulteta umetnosti u Nišu

S. St. Mokranjac – Tebe boga hvalim

S. St. Mokranjac – II Rukovet

solista: Vladica Bogdanović

K. Babić – Tri madrigala samo malo drugačija

B. Popović – Nišavsko oro

D. Šuplevski – Rum dum dum

M. Tajčević – III duhovni stih – Skaži mi Gospodi

solista: Marko Milisavljević, bariton

 

Vokalna grupa The 24

Anon. c.1500 “York Masses” – Kyrie

Francesco Guerrero  – Trahe me post te

Thomas Farmer, arr. Graham Bier – Awake, oh Constantine

Cecilia McDowall – Regina Coeli

Charles V. Stanford – Bluebird

Charles Wood – Full Fathom Five

 

Zajednički nastup Vokalnih grupa

D. Tomić – Kyrie

A. Vujić – Pater Noster

S. St. Mokranjac – Tebe pojem

J. Gavrilović – Bojerka

M. Marković – Niška banja

T. Tallis – Agnus Dei

W. Mundy –  A New Commandment

E. Bairstow –  Let All Mortal Flesh

T. Morley – Now is the Month of Maying

Traditional Yorkshire – Wassail

 

BIOGRAFIJE

 

The 24 Paxton PicThe 24 je progresivna vokalna grupa sa Univerziteta u Jorku (Velika Britanija) koja se sastoji od dvadesetak mešovitih glasova. Grupa je specijalizovana za novu i neobičnu muziku, ali joj se repertoar proteže preko svih žanrova i perioda. U protekle tri sezone, The 24 je održala sedam koncerata na Univerzitetu u Jorku, sa nekoliko svetskih premijera, koncert posvećen radu legendarnog estonskog kompozitora Veljo Tormisa, uz prisustvo samog kompozitora, kao i koncert u slavu šezdesetog rođendana kompozitora iz Jorka Rodžera Marša. Pored toga, grupa je nastupala na Kraljevskom koledžu u Kembridžu, kapeli Svetog Pavla Kovent Garden, u Sunčanom dvoru u Skarburu, dvorcu Ričmond i na Pakston festivalu u Škotskoj. U protekle tri godine ostvarili su preko 30 koncerata u Kini, pod rukovodstvom poznatog dirigenta Džu Bu Ksi-ja. Tokom 2012/2013, pored tri programa u Jorku, vokalna grupa The 24 nastupala je na Festivalu savremene muzike Hadersfild, izvodeći  svetsku premijeru kompozitora Maje S.K. Ratkje. 2013. u Jorku hor će izvesti celovečernji koncert u okviru Koncertne sezone, snimiće muziku za Bi-Bi-Si Radio Jork Minster, koja će biti emitovana na praznik Nedelja Majčinstva i izvešće premijerno opsežan program na Prolećnom festivalu nove muzike. Saradnja sa muzičarima iz Niša, koja je počela sa dva koncerta izvedena u Velikoj Britaniji 2012, nastavlja sa u punoj razmeni u junu, a u toku su i planovi za razmenu sa nemačkim ansamblom EXtraCHORd  jula meseca.

GRAHAM BIER (Grejem Bier) je diplomu osnovnih studija stekao na Koledžu i Konzervatorijumu za muziku u Oberlinu, a diplomu master studija na Univerzitetu u Jorku. Studirao je dirigovanje kod Džozefa Kulena, Adriana Lukasa, Džu Bu Ksi-ja, Danijela T. Moa, а trenutno diriguje horovima Sun Amor i The 24, pored studiranja za dirigenta sa pevačkim društvom Hadersfild. Kao bas-bariton, Grejem je pevao sa mnogim ansamblima, uključujući Stile Antiko, I Fađolini, hor Jork Minster, i kao solista oratorijuma. Nedavno je, sa pevačkom grupom Ebor, snimio Muziku za Presvetu Bogorodicu (2011) i Misteriju i Čudo (2012), a predstoji mu i snimanje Feniksa sa ansamblom Stile Antiko (sredinom 2013). Grejem se avgusta ove godine seli u Filadelfiju, gde će zauzeti mesto Muzičkog direktora katedrale Brin Atin.

 

Hor FU fotografijaMešoviti hor Fakulteta Umetnosti u Nišu čine studenti ovog Fakulteta u okviru redovne nastavne aktivnosti. Od osnivanja Fakulteta sa horom radi dirigent prof. dr. Suzana Kostić. Hor je uključen u velike koncertno-projektne aktivnosti na Univerzitetu, na Internacionalnim horskim svečanostima, festivalu Nimus-u i drugim manifestacijama u gradu. Do sada je učestvovao u izvođenju vokalno – instrumentalnih dela: A. Vivaldi – Gloria, V. A. Mocart – Requiem, K. Orf – Karmina Burana, D. Bužarovski – Vokalna simfonija op.53, I. Stravinski – Svadba, G. Sviridov – Puškinov venac, K. V. Gluk  – Orfej i Euridika, Đ. Verdi – Četiri sakralna dela, V. A. Mocart – Titovo Milosrđe, J. Štraus – Slepi miš i B. Zlatković – Na raskrsću. Pored izvođenja vokalno – instrumentalnih dela, hor izvodi i a capella kompozicije različitih stilskih perioda, sa akcentom na domaće autore. Od oktobra 2012. godine sa horom radi dirigent, docent mr. Ivana Mirović. U okviru hora, egzistira i nekoliko vokalnih grupa:

–          Rossini – muški ansambl koji izvodi kompozicije poznatih kompozitora svetske literature na neutralni slog sa koreografijom,

–          Fiore Capelli – ženski ansambl koji izvodi popularne kompozicije uz pratnju instrumenata,

–          Brahms – mešoviti ansambl koji izvodi kompozicije J.Bramsa, a capella i uz instrumentalnu pratnju i

–          Maestrini – najbrojniji mešoviti ansambl Hora Fakulteta umetnosti u Nišu.

Za realizaciju projekta Razmena 2013 Niš – Jork, formirana je izdvojena horska grupa sastavljena od studenata i profesora, pod vođstvom dirigenta mr Zorana Stanisavljevića, docenta Fakulteta umetnosti u Nišu. Ova horska grupa pripremila je, u saradnji sa horom The 24 sa Univerziteta u Jorku, zajednički program posvećen godišnjici obeležavanja Milanskog edikta koji će biti izveden u Nišu, Srbija i Jorku, Velika Britanija.

MR ZORAN STANISAVLJEVIĆ (1972), diplomirao Dirigovanje 2001. na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi prof. Jovana Šajnovića, a 2006. magistrirao na FMU u Beogradu, u klasi prof. Jovana Šajnovića i prof Darinke Matić–Marović. Bio je asistent dirigenta Akademskog hora SKC-a Univerziteta u Nišu 1999 – 2004. Godine 2004. osnovao je Ženski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu. Sa ovim ansamblima je nastupao u R. Srpskoj, Sloveniji, Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, Rusiji, Belorusiji, Španiji i Italiji. Tokom sezone 2002/3. bio je angažovan kao asistent dirigenta Niškog simfonijskog orkestra. Pored Niškog simfonijskog orkestra nastupao je i sa simfonijskim orkestrom VS Stanislav Binički – Beograd, orkestrom Fakulteta umetnosti u Nišu, orkestrom SKC-a Niš i Kamernim orkestrom Imperio u čijem je osnivanju 2010. i učestvovao. Osvojio brojna priznanja i nagrade od kojih izdvajamo: Zlatnu medalju u kategoriji ženskih horova na Međunarodnom takmičenju horova 2007. godine u Bjeljini, R. Srpska, nagradu za Najbolje izveden program u celini na IHS 2008. u Nišu, najbolji hor u kategoriji ženskih horova na Internacionalnom takmičenju horova u Mariboru, Slovenija 2011. Na horskoj nedelji Evropske asocijacije horova 2010. godine u Nišu izabran za Vokalnog pedagoga Euro hora. Član stručnih žirija na festivalima u zemlji. Sarađivao sa Narodnim pozorištem u Nišu i učestvovao sa Horom u nekoliko filmskih projekata. Član Umetničkog saveta IHS u Nišu u periodu od 2004-2010. Ostvario saradnju sa eminentnim solistima iz zemlje i inostranstva.