Tian Jianan, harmonika – Kina

4

Petak, 10. novembar 2017. 19h
Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

 

Tian Jianan, harmonika – Kina
Pobednica takmičenja u Arasateu (Španija) 2016.

 

Gudački orkestar Concertante Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu
Milena Injac, dirigent

 

Realizaciju koncerta, u organizaciji Muzičkog centra AD LIBITUM, Kragujevac i Fakulteta umetnosti u Nišu, podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Kragujevac.

 

 

PROGRAM

 

F. Anđelis (1962) – Peking 2011

J. S. Bah (1685-1750) – Preludijum i fuga As-dur

F. Anđelis (1962) – Svita “Enterijer”

S. Prokofjev (1891-1953), Redakcija J. Tian – Sonata br. 2, IV stav

F. Anđelis (1962) – Fantazija (premijera)

F. Anđelis (1962) – Sećanje na Paka

F. Anđelis (1962) - Svita “Impasse” (Bez izlaza) – II i I stav, orkestracija Franck Angelis i Bernard Cavanna
Tian Jianan, harmonika
Gudački orkestar Concertante Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu
Milena Injac, dirigent

 

 

BIOGRAFIJA

Tian Jianan WEBJianan Tian (1994) je završila studije harmonike i kompozicije na Konzervatorijumu u Pekingu. Harmoniku je počela da svira sa pet godina vredno radeći sa profesorom Ćao Ksiaokingom, kod koga je i završila studije. Nјene muzičke sposobnosti prepoznate su kako od strane stručnjaka tako i od publike i ona je čest gost na koncertima i festivalima širom sveta. Jianan je uspešno nastupala na takmičenjima mladih muzičara osvajajući nagrade u kategorijama klasične, varijete, elektronske i kamerne muzike. Među njima su i prve nagrade na najvećim svetskim takmičenjima, kao što su Svetski kup i takmičenja u Kastelfidardu, Klingentalu i Moskvi..  Devet od njih su prve takve nagrade dodelјene predstavniku Kine i zato je nagrađena nagradom Ministarstva kulture. Do sada je snimila četiri kompakt diska. Uporedo, postiže uspehe i kao kompozitor. Nјena poslednja kompozicija za kamerni ansambl “Memento” je nagrađena specijalnom nagradom na  jednom od najvećih kineskih takmičenja kompozitora. Učestvovala je i u radu žirija na takmičenjima harmonikaša u Kini, Portugalu, Kanadi, Bosni  itd.

Orkestar FUKamerni orkestar Concertante Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, postoji od osnivanja Fakulteta umetnosti u Nišu, a čine ga student Fakulteta umetnosti. Iz bogate koncertne aktivnosti izdvaja se desetine celovečetrnjih koncerata u regionu, kao i gostovanja na festivalima u Grčkoj, 2009, Iskiji, i Sorentu, Italija 2010, Naissus guitar festivalu u Nišu, 2011, a 2012. godine proglašen je za laureata Euroorkestar festivala u Moskvi, Rusija. Concertnatnte je nastupio na NIMUS-u, 2012, 2014 i 2015. godine i bio učesnik Boljšoj Festivala na Mokroj Gori, 2014. godine. Stručni saradnik Kamernog orkestra Concertante je violinista, vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, spec. Dragiša Balaneskovuć. Dirigent i umetnički rukovodilac orkestra je prof.dr Milena Injac.

Milena-Injac2Milena Injac (1969)redovni profesor na Fakultetu umetnosti, doktorirala  je Dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi prof.emeritus Darinke Matić-Marović. U više navrata se usavršavala kod Salvadora Mas Konde (Španija) na masteklasu u Beču. Osvojila je prvu nagradu na 3. Internacionalnom festivalu “Svet muzike” u Italiji dirigujući kamеrnim sastavom Niškog simfonijskog orkestra. Nastupala je sa Beogradskom Filharmonijom, Operom Narodnog pozorišta u Beogradu, Simfonijskim orkestrom RTS, “Stanislav Binički” Simfonijskim orkestarom VJ, Niškim simfonijskim orkestrom, orkestrom i horom Sofijske filharmonije  i drugim brojnim simfonijskim orkestrima u okruženju. Milena Injac je bila dirigent Internacionalnog simfonijskog orkestra, 29. FIOJ  Internacionalnog Festivala Orkestara u Mursiji, Španija 2010. godine i dirigent Internacionalnog orkestra na Euroorkestar festivalu u Moskvi, aprila 2012. godine. Gostovala je kao dirigent po pozivu sa orkestrima u Urugvaju, El Salvadoru Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji, Bugarskoj, BIH, Makedoniji, Švedskoj, Austriji, Crnoj Gori, Grčkoj. Umetnički je rukovodilac i dirigent scenskih izvođenja operete J.Štrausa: Slepi miš i opere Đ. Rosinija: Seviljski berberin, u okviru projekta obnove operske scene u Nišu. Opereta Slepi miš je izvedena kao gostujuća predstava u sezoni 2013. u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Plakat Dani Harmonike

Autor plakata: Ninoslava Girić, stručni saradnik za izdavaštvo