Veče Kurta Vajla

Sreda 13. maj 2015. godine 20h

 

Koncert u okviru Konkursa FU 2015

 

Veče Kuta Vajla

 

Tijana Đuričić, sopran

Irina Naumovska, klavir

 

Tematski program posvećen delu Kurta Vajla za glas i klavir/kamerni sastav kroz seriju kompozicija i adaptiran govorni tekst u izvođenju Irine Naumovske, klavir i Tijana Đuričić, sopran, ima za cilј predstavlјanje poznatih, ali i neizvođenih dela ovog autora.

Kurt Vajl je u prvoj polovini 20. veka napravio preznačenje koje do danas osvaja publiku širom sveta ubedlјivošću, realističnošću, moći poistovećivanja i aktivizmom drušveno aktuelnih tema. Ovim koncertom izvođači žele da još jednom ožive blizak duh lјudske prirode u različitim životnim iskušenjima i moguće iskrene reakcije koje lako mogu da inspirišu slušaoce/gledaoce na dublјu kontemplaciju kroz uživanje i naizgled lakoću.

 

 

PROGRAM

 

Berlin im Licht (1928), tekst: Kurt Vajl

Das Lied von den braunen Inseln (1928), tekst: Lion Fojhtvanger

Nanna’s Lied (1929), tekst: Bertold Breht

Und was bekam des Soldaten Weib? (1942), tekst: Bertold Breht

***

Youkali (1934), tekst: Rože Ferne

Je ne t’aime pas (1934), tekst: Moris Magr

Complainte de la Seine (1934), tekst: Moris Magr

***

Die Muschel von Margate: Petroleum Song (1928), tekst: Feliks Gazbara

Es regnet (1933), tekst: Žan Kokto

Der Abschiedsbrief (1933), tekst: Erih Kestner

***

Schickelgruber (1942), tekst: Hauard Dic

Buddy on the Nightshift (1942), tekst: Oskar Hamerštajn

Speak Low (1943) tekst: Ogden Neš

I am a stranger here myself (1943) tekst: Ogden Neš

 

 

 

BIOGRAFIJE

 

Tijana Đuričić, sopran

Tijana Djuricic_fotografija

Rođena je 1983. godine u Beogradu. Upisala je Fakultet muzičke umetnosti 2005. i u naredne dve godine sa prof. Nikolom Kitanovskim intenzivno izgrađivala vokalnu tehniku i muzički izraz. Diplomirala je u klasi prof. Radmile Bakočević na FILUM-u. Osvojila je prve nagrade na Republičkom takmičenju i takmičenjima: Vojislav Vučković, Laza Jovanović i Nikola Cvejić. Debitovala je novembra 2009. godine u ulozi Stanke (Ctanislav Binički: Na uranku) u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu. Koncertirala je intenzivno (70 samostalnih i 100 zajedničkih koncerata) u Srbiji, regionu, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Japanu. Pored projekata Šuman i njegovi dvojnici, Hajdn u Londonu, Eternal Pučini, KIBOU, Savremena muzika Srbije i Japana, Pozorište na gradilištu, predstavila je srpsku savremenu muziku premijerno izvodeći dela mladih autora u okviru projekta Zemalјski krug Srbije početkom 2013. u Tokiju i Nagoji. Zajedničkim projektom sa Andrijom Pavlovićem, Walking Clothes, nastupiće u Nacionalnoj postavci Praškog kvadrijenala u junu 2015. godine. Diskografski opus započela je snimkom dela Đure Živkovića I shall contemplate za sopran i kamerni orkestar 2011. godine. Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Više podataka i novosti možete pogledati na: http://tijanadjuricic.wix.com/tijanasoprano

Irina Naumovska, klavir

irina naumovska small

Rođena je 1983. u Skoplјu gde je završila nižu i srednju muzičku školu u klasi prof. Požarickaje Pejsahove. Diplomirala je na FMU u Beogradu 2006, završila specijalističke 2007. i doktorske studije 2014. u klasi prof. Jokut Mihailović. Tokom školovanja posećivala je seminare, majstorske kurseve i sarađivala sa profesorima i umetnicima: Ari Vardi, Hiroko Nakamura, Mišel Brof, Vladimir Vijardo, Naum Štarkman, Pavel Nersesjan, Noel Flores, Mati Raekalio, Lori Sims, Arbo Valdma i dr. Irina Naumovska nastupala je na koncertima, takmičenjima i završnim koncertima master klasa u Francuskoj, Maleziji (Kuala Lumpur i Pinang), Americi, Japanu, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Rusiji, Austriji, Portugalu, Španiji, Češkoj, Nemačkoj, Maroku, Srbiji i dr. Osvojila je 7 međunarodnih prvih i drugih nagrada. Dobitnica je 7 prvih nagrada na državnim takmičenjima u Makedoniji, a nastupala je na međunarodnim festivalima u Italiji,Ohridu, Portugalu, Skoplјu, Austriji; Nemačkoj i Japanu. Nastupala je sa Makedonskom Filharmonijom, Švajcarskim simfonijskim orkestrom Kamerata Švajc, Austrijskim simfonijskim orkestrom Koncertferajnigung. Realizovala je audio i video zapise u Maleziji, Maroku, Makedoniji, Švajcarskoj i Austriji. Članica je Klavirske duo asocijacije u Tokiju, Japan.