TOUR DE FRANCE – Osvrt na francusko muzičko stvaralaštvo baroka

Sreda 17. decembar 2014. 19h

Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

 

Koncert u okviru konkursa FU

 

KONCERTNO PREDAVANJE

“Tour de France” – Osvrt na francusko muzičko stvaralaštvo baroka

 

Iva Milošević, barokna flauta
Đorđe Milošević, barokno violončelo
Andrej Jovanić, teorba

 

 

PROGRAM

 

Michel Blavet (1700 – 1768)

Sonate en sol majeur pour la flute traversière avec la basse continue:
L’Henriette: Aria prima – Rondeau
Aria seconda

 

Jacques – Martin Hotteterre le Romain (1674 – 1763)

Premier livre de pièces pour la flûte traversière, et autres instruments avec la basse – IIIème Suite en sol:
Rondeau. Le plaintif

Premier livre de pièces pour la flûte traversière, et autres instruments avec la basse – IVème Suite en mi:
Gavotte. La Mitilde
Branle de village. L’Auteuil
Menuet. Le Beaulieu
II ème Menuet

 

Robert de Visée (ca. 1655 – 1732/1733)

Les Sylvains de Mr Couperin

 

François Couperin (1668 – 1733)

XIVème Ordre:
Le Rossignole en amour

Pièces en concert:
Sicilienne. Tendrement
Air de Diable. Vivement

 

Michel de La Barre (1675 – 1745)

Deuxième livre de pièces pour la flûte traversière avec la basse continue – IX ème Suite:
Chaconne

 

Marin Marais (1656 – 1728)

“Alcione” tragédie en musique:
Marche pour les Matelots, Air et Tambourin pour les mêmes

Variations sur les Folies d’Espagne

 

 

 

BIOGRAFIJE

 

Iva Milošević (1980), rođena u Beogradu. Srednju muzičku školu “Stanković” u Beogradu završila u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2002. u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Od 1999. uporedo studira u Francuskoj. Prvo na Ecole Nationale de Musique et de Danse d’Evry u klasi prof. Gilles Burgosa, zatim na Conservatoire National de Region de Boulogne-Billancourt u klasi prof. Celine Nessi, gde je diplomirala 2002. sa najvišom ocenom žirija (Premier Prix). U periodu od oktobra 2002. do marta 2003. bila je u klasi prof. Alda Baertena na Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Belgija. Tokom školovanja postigla je niz uspeha na međunarodnim i domaćim takmičenjima kao solista i kamerni muzičar. 1997. bila je finalista Jeunesses Musicales u Bukureštu. Poslednje nagrade: 2001. Republičko takmičenje učenika i studenata (discipline: flauta i kamerna muzika), prve nagrade. Dobitnik je nagrade iz fonda “Jakov Srejović” za najbolji diplomski ispit na katedri za duvačke instrumente FMU u Beogradu. Bila je stipendista francuskog Ministarstva za kulturu, Fonda “Academie musicale de Villcroze”, Vlade Кraljevine Norveške, Fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Srbije, Austrijske barokne akademije. Usavršavala se na majstorskim kursevima mnogih eminentnih muzičara (Michel Debost, Kathleen Chastain, Christian Larde, Janos Balint, Aurele Nicolet, Emanuel Pahud, Ruben Dubrovsky, Ilia Korol, Maurice Van Lieshout, Rainer Johannsen, Annie Laflamme…). Od 2003. godine se bavi izučavanjem i sviranjem barokne flaute. Jedna je od osnivača ansambla Beogradski Barok (koji je nastao 2003.). Od marta 2003. do oktobra 2005. bila je demonstrator prof. Lj. Jovanovića na FMU u Beogradu. Od septembra 2003. je profesor flaute u Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu. Svirala je u Beogradskoj filharmoniji, Simfonijskom orkestru RTS-a, Orkestru opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. 2004/2005. godine bila je član ansambla predstave “Tišina treznih” Narodnog pozorišta u Beogradu izvodeći muziku Szilarda Mezeia. 2005. i 2006. održala je koncerte i bila predavač na Flautskom danu u Murskoj Soboti, Slovenija. 2007. i 2008. učestvovala je nа “Innsbrucker Festwochen der Alten Musik” u okviru akademskog projekta Barokni orkestar. Od februara do jula 2008. bila je student specijalističkih studija barokne flaute na odseku za ranu muziku na Hochschule fur Musik und Theater Leipzig u klasi prof. Bendеka Csaloga. Od 2011. godine saradjuje sa kompozitorkom Irenom Popović Dragović izvodeći njenu muziku kako u pozorišnim predstavama JDP-a iz Beograda, tako i van njih. 2012. ansambl za ranu muziku u kome deluje dobija naziv Temenos. Od 2012. godine šef je Odseka za duvačke instrumente u Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu. Član oba ansambla (za stare i moderne instrumente) Nove beogradske opere.

 

Andrej Jovanić je diplomirao na odseku “istorijske interpretacije na lauti, teorbi i baroknoj gitari” u klasi prof. Rolfa Lislevanda (Staatliche Hochschule für Musik Trossingen) 2011. godine, a takođe je studirao istorijsku interpretaciju u klasi profesorke Elizabete Kenny (Royal Academy of Music, London) 1998 – 2001. Andrej je član Balkanskog Baroknog Benda (od osnivanja 2010. u Solunu), sa kojim redovno nastupa u Francuskoj i na Balkanu. Nedavno, sa BBB orkestrom, angažovan je na realizaciji muzičko pozorišnog projekta : “Wu Wei – Vivaldi’s Four seassons” sa preko 150 izvođenja širom Francuske i Evrope. 2012. je sa Balkan Barok Bendom snimio CD “Vivaldi – Četiri godišnja doba” za izdavačku kuću Arion, Francuska. Umetnički je direktor ansambla “Putujući Svirači”, osnovanog u Beogradu, 2008. godine. Iste godine, zajedno sa Anom Janković, osniva “Nymbus agenciju” za muzički i umetnički menadžment (2013. godine transformisanu u asocijacija “Nymbus art”), koja se bavi organizujom koncerta i drugih kulturnih aktivnosti. Tokom svojih studija i boravka u Londonu, od 1998 do 2006, nastupa sa nekim od vodećih britanskih orkestara i ansambala kao što su: Orchestra of the Age of Enlightement, Concordia, Hanover Band, English Cornett and Suckbutt ensamble, Musica Secreta and Musicans of the Globe. Tokom dve sezone (2003 -2005) je takođe angažovan u produkcijama International Shakespeare’s Globe Theatre, London. Kao student Royal Academy of Music, London (1998-2003), dobitnik je više nagrada i priznanja kao što su: za solo izvođenje (Helen Eames prize), za kamerne nastupe (Rickerdike Allen award, RAM Early Music prize), a učestvuje i u realizaciji dva CD izdanja sa baroknim orkestrom akademije Royal Academy Baroque Orchestra. Andrej je angažovan kao nastavnik gitare u muzičkoj školi Kosta Manojlović, u Zemunu, od 2009. godine. Rođen je 1977. godine u Beogradu.

Đorđe Milošević je rođen 1979. godine u Beogradu. Diplomirao je violončelo na FMU u Beogradu. Tokom školovanja, učio je u klasama profesora Relje Ćetkovića i Sandre Belić. Bio je stipendista Ministarstva kulture i obrazovanja Luksemburga gde se usavršavao na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u klasi profesora Kloda Đampelegrinija (Claude Giampellegrini) od 2005-2007.godine. Aktivno je pohađao majstorske kurseve za violončelo, kamernu, baroknu i savremenu muziku gde se stručno usavršavao kod: Martina Lera, Albana Gerharda, Stanislava Apolina, Ksenije Janković, Imrea Kalmana, Paula Gulde, Mihaela Udea, Marka Kodla, Magnusa Laningsa, Bruna Koksea, Lorensa Kamingsa, Xona Adamsa… Redovno je nastupao sa ansamblom za savremenu muziku  Luxembourg Sinfonietta pod upravom maestra Marsela Venglera (Marcel Wengler) sa kojim je od 2005-2007. godine ostvario niz koncerata širom Evrope (Nemačka, Francuska, Belgija, Luksemburg i Rumunija). Poslednjih godina u Srbiji i inostranstvu nastupa i kao barokni violončelista.  Jedan je od osnivača ansambla Beogradski Barok sa kojim je ostvario veliki broj koncerata u Srbiji, Hrvatskoj i Švedskoj. Svirajući barokno čelo sarađuje sa nizom najznačajnijih umetnika svetske barokne scene: Mark Coudle, Bruno Cocset, Joseph Crouch, Laurence Cummings, Adrian Butterfield, Jean-Christophe Frisch…Jedan je od osnivača i Gudačkog kvarteta „Mokranjac“. Član je ansambala Metamorphosis, Nymbus i Putujući svirači sa kojima redovno nastupa i ostvaruje brojne audio i video zapise u Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji. Godine 2010. postao je član međunarodnog baroknog orkestra Balkan Baroque Band sa kojim beleži uspešne koncerte u Francuskoj, Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj kao i audio i video zapise, od kojih se izdvajaju snimci za ERT i European Broadcasting Union. Redovno održava resitale u Beogradu i član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Nastavnik je violončela u MŠ “Mokranjac” u Beogradu, a od 2013. godine je nastavnik violončela u zvanju Docenta na Fakultetu umetnosti u Zvečanu.

Koncert-17-decembar-WEB

Autori plakata: Jefimija Kocić i Miljan Ristić, studenti Master studija na Departmanu za primenjene umetnosti