Trio “Artium”

Ponedeljak 20. jun 2016. 20h

Koncert u okviru Konkursa FU

 

Trio “Artium”

Marijana Radosavljević, sopran

Milan Rakić, klarinet

Anita Zdravković, klavir

 

 

PROGRAM

 

Heinrich Josef Wasserman – „Pesma noćnog lutalice“  („Des Wanderes Nachtlied“)

 

Franc Lahner – „Na krilima pesme“ („Auf flügeln des Gesang“)

 

Franc Lahner – „Od kad sam ga ugledala“ („Seit ich ihn gesehnen“)

 

Franc Schubert – „Pastir na steni“ („Der Hirt auf dem Felsen”)

 

Dejan Despić – „Poema“

 

Aleksandar S. Vujić – „Hočeš li me“

 

Arnold Cooke – Tri idilične pesme (Three innocent songs)

 

Artur Bliss – „Barski kostriš“ („Tha Ragwort“)

 

Artur Bliss – „Maslačak“ („The Dandalion“)

 

Pamela Weston/Thomas Arne – „Kad se bele rade zašarene“ („When daises pied“)

 

E. Koehler – „Eho“, obrada za glas, klarinet i klavir („Echo“)

 

 

BIOGRAFIJE

 

slika Trio PalilulaTrio „Artium“ je nastao 2012. godine. Nastupao je širom  Srbije,  u Knjaževcu, Aleksincu, Beogradu, Nišu,  Petrovcu, Prokuplјu, Sremskim Karlovcima i drugim gradovima. Godine 2015. trio se predstavio na „Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije“  u Negotinu, na festivalu  „Maj mesec muzike“ u Vranju,  na međunarodnom festivalu „Vrnjci“ u Vrnjačkoj Banji, i u okviru  manifestacije “Dani Palilule“ u Beogradu. Nakon koncerta u Vrnjačkoj Banji, ovaj kamerni sastav je dobio sjajnu kritiku našeg istaknutog muzikologa Gordane Krajačić koja je objavlјena u novosadskim novinama „Dnevnik“ a potom i u časopisu „Muzika klasika“.  Ansambl je dobitnik druge nagrade na 13.-om međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u kategoriji kamernih sastava. Repertoar tria obuhvata kako originalna, tako i za ovaj sastav prilagođena dela različitih epoha, a posebno mesto zauzimaju dela domaćih autora. Članovi ovog ansambla, Marijana Radosavlјević – sopran, Milan Rakić – klarinet i Anita Zdravković – klavir, su master muzički umetnici koji su diplome stekli na Fakultetu umetnosti u Nišu i dobitnici su brojnih nagrada i priznanja kao solisti i kamerni muzičari. Trenutno pohađaju specijalističke studije iz oblasti kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. mr Ljudmile Gros Popović.

Marijana Radosavlјević je srednješkolsko obrazovanje stekla u klasi mr Anđelke Simonović Obradović u MŠ „Mokranjac“ u Beogradu. Osnovne i master studije završila  je u klasi prof. Mr Aleksandre Ristić. Angažovana u nekoliko projekata operske kuće „Madlenianum“ u Zemunu, a saradnju je ostvarila i sa Novom beogradskom operom. Kao solista Crkveno pevačke družine „Branko“ iz Niša nastupala je u Srbiji, Grčkoj, Rusiji, Izraelu, Francuskoj, Nemačkoj i Turskoj. Bila je član i solista Madrigalskog hora FMU u Beogradu. Sarađivala je sa Niškim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Fakulteta umetnosti u Nišu.

Milan Rakić je je srednješkolsko obrazovanje stekao u klasi prof. Vitomira Mitića u Nišu. Osnovne studije klarineta završio je u klasi prof.Ante Grgina, a master u klasi prof. Miloša Mijatovića.  Član je Narodnog akademskog orkestra iz Niša  i na mestu je vođe klarineta Filharmonije mladih „Naisus“ u Nišu sa kojom je nastupao u Srbiji, Italiji, Bugarskoj, Austriji i Slovačkoj. Svira na klarinetu marke “buffet crampon” RC, koji je sponzorisan od strane slovenačke kompanije “Targo Telekom”.

Anita Zdravković je srednješkolsko obrazovanje stekla u klasi prof. Mirjane Mladenović u Nišu, a studije klavira završila je u klasi prof.Aleksandra Serdara. Imala je nastupe širom zemlјe i u inostranstvu, a jedan od najznačajnijih je u Stenvej Hol-u u Nјujorku, (SAD) na završnom koncertu Letnjeg muzičkog festivala ‚‚ Alexander and Buono International‚‚  2012. godine. Radi kao profesor klavira  i klavirski saradnik u OMŠ ”Predrag Milošević” u Knjaževcu.