Trio “Perla”

Sreda 15. jun 2016. 20h

Koncert u okviru Konkursa FU

 

Trio “Perla”

Bojana Đolović, violina

Vladan Veljković, viola

Bisera Veljković, klavir

 

 

PROGRAM

 

Ignatz Lachner – Grand trio op. 103
Allegro
Andantino
Tempo di Menuetto
Allegro

 

Max Bruch – Tri komada za violinu, violu i klavir op. 83
Andante, a-moll
Allegro con moto, h-moll
Andante con moto, Nokturno, g-moll

 

Dmitri Shostakovich – Pet komada za klavirski trio
Preludijum
Gavotte
Elegie
Valcer
Polka

 

Astor Piazzolla – Primavera portena, tango

 

 

BIOGRAFIJE

BiseraBisera Veljković, klavir studije klavira započinje kod prof. Jovanke Aranđelović i prof. Dragoslava Aćimovića. Diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Prištini, u klasi prof. Dragoslava Aćimovića. Kod istog profesora je i magstrirala 2008. Za vreme studija usavršavala se na majstorskim kursevima, seminarima i predavanjima kod prof. N. Štarkmana, prof. D. Katunca, prof. A. Valdme. Posle studija nastavlja muzičku delatnost koja se ogleda u više održanih celovečernjih solističkih koncerata sirom Srbije, a sa velikim uspehom je nastupala i kao kamerni muzičar. Trenutno je stalni član trija “Perla”, sa kojima aktivno koncertira, i  kvarteta pijanistkinja “D-Art” sa kojima je imala zapažen nastup u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu . Kao solista I kamerni muzicar, nastupala je vise puta na svim vecim muzickim festivalima :  NIMUS-u , LEDAMUS-u, IHS. Sarađivala je sa dirigentima: dr Suzanom Kostić, mr Radetom Pejčićem  i mr Zoranom Stanisavljevićem. Kao pedagog ima zapažene rezultate i mnogobrojne nagrade svojih studenata . Od 2011. godine radi kao docent na Fakultetu umetnosti u Nišu za predmet komplementarni klavir.

 

image-0b064012f579a3b8f5e0ebdfc9feb496aeb33e4c379e439828f94a7801835282-V_1Bojana Đolović violinu počinje da uči u klasi prof. Anuške Nikolić. Bila je koncertmajstor Simfonijskog Orkestra Mladih Srbije od njegovog osnivanja, 2007. godine, član Internacionalnog orkestra Toppenkurset u Mosjenu, Norveška 2008. godine, gde je pohadjala masterklas Isaka Schuldmana na Akademiji za muziku u Oslu, Norveska. Osnovne i master akademske studije završila je na  Fakultetu Umetnosti u Nišu u klasi prof. Jovana Bogosavljevića. Za vreme studija bila je koncertmajstor Simfonijskog orkestra Fakulteta Umetnosti iz Niša i kamernog orkestra fakulteta ‘Concertante’, sa kojim je nastupala i kao solista. Godine 2011. u teatru ‘Verdi’ u Milanu izabrana je za koncertmajstora orkestra osnovanog iste godine. Održala je više solističkih koncerata u zemlji. Koncertmajstor je kamernog orkestra ‘Hibridi’, Posvecuje se kamernoj muzici i jedan je od osnivaca kvinteta BLISS i gudackog kvarteta Krin. Trenutno radi u Niškom simfonijskom orkestru.

 

VladanVladan Veljković niže i srednje muzicko obrazovanje stekao je u niskoj muzickoj skoli u klasi prof. Ognjena Rilaka. Na Fakultetu muzicke umetnosti u Skoplju u klasi prof. Ljubomira Gospodinova, diplomirao je 1995. godine sa najvisom ocenom iz glavnog predmeta. Specijalisticke studije ( odsek viola) zavrsava 2010. godine na Fakultetu umetnosti u Nisu, u klasi eminentnog profesora  iz Sofije Ognjena Stanceva. Dobitnik je vise prvih i drugih Republickih i Saveznh nagrada. Kao clan kamernog orckestra Makedonske televizije i filharmonije nastupao je sirom Evrope. Kao solista je imao zapazene nastupe na resitalima sirom Srbije, a nastupao je sa Niskim simfonijskim orkestrom. Posebno se izdvaja koncert na Medjunarodnom muzickom festivalu “ Ohridsko leto”. Clan je vise kamernih orkestara i gudackih kvarteta. Trenutno je zaposlen u Niskom simfonijskom orkestru kao vodja viola.