TRIO PESANTE

Sreda 10. decembar 2014. 20h
Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a

 

Koncert u okviru konkursa FU

 

Trio PESANTE
Tea Andreić, klavir
Igor Vasiljević, violina
mr Aleksandar Jakovljević, violončelo

 

 

PROGRAM

L. van Beethoven – Klavirski trio, c-moll, op.1 br.3

F. Mendelssohn – Klavirski trio, d-moll, op.49

S. Rachmaninof – Elegični trio br.1 g-moll

 

 

BIOGRAFIJE

 

Tea Andreić, klavir

Tea-Andrijic---klavir-foto-WEBRođena 1987.godine u Beogradu. Muzičko niže i srednje obrazovanje završila je 2003.godine u školi ”Mokranjac” u klasama prof. Tijane Dimitrijević, i prof. Esme Musić. Diplomorala je na FMU u Beogradu 2009.godine u klasi prof. Ninoslava Živkovića na odseku za klavir. Radi na mestu korepetitora u školi za muzičke talente u Ćupriji od 2011.godine.  Nastupala je kao solista sa simfonijskim orkestrom FMU  Beograd u Kolarčevoj zadužbini.

Igor Vasiljević, violina

Igor Vasiljevic - violina fotoZapočeo je svoje muzičko obrazovanje u Kruševcu. Ubrzo prelazi u Školu za Muzičke Talente u Ćupriji koju završava 2001 god. sa najvišim uspehom u klasi prof. Ljubivoja Ž. Nikolića. Studije nastavlja na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ivane Aćimoski-Žikić. Nakon studija u Beogradu odlazi na posle diplomske studije u Holandiju na „CODARTS“ univerzitet za muziku i ples u Roterdamu, u klasi Maestra prof. Gordana Nikolića. Za vreme studija takođe radi sa: prof. Andreas Cifra, prof. Goran Gribajčević, prof. Tomi Šimon, prof. Bencion Šamir i prof. Vesna Grupman. Tokom školovanja Igor Vasiljević je osvojio brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmićenjima iz violine, kamerne muzike i teoretskih predmeta. Igor Vasiljević je sarađivao i nastupao sa nekim od najvećih umetnika današnjice: Maestro Lorin Mazel, Maestro Emanuel Krivin, Maestro Gordan Nikolić, Maestro Omer Meir Velber, Stefan Milenković, Šmuel Aškenazi, Žil Apap… Takođe nastupao je sa Amsterdamskim Sinfoniujskim Orkestrom, bio je koncert-majstor Baroknog orkestra „CONTINUO“ iz Roterdama, svirao sa „La chambre philharmonique“ iz Pariza, „Palau de les Arts Reina Sofia“ iz Valensije, Koncert-majstor u operi „SPANGA“…. Snimao je za RTS, francusku televiziju i holandski radio kada je premijerno izvodio dela savremenih holandskih kompozitora sa ansamblom za savremenu muziku iz Haga Modelo62. Takodje učestvovao je na festivalima: HORTUS festival (Holandija), Festival Berlioz (Francuska), BEMUS (Srbija) KOZART (Srbija)…

Mr Aleksandar Jakovljević, violončelo

Aleksandar-Jakovljevic---violoncelo-foto-WEBVanredni profesor za predmet kamerna muzika na FU u Nišu, Univerzitet u Nišu muzičko obrazovanje započinje u Kraljevu a nastavlja u Školi za muzičke talente u Ćupriji, kada i nastaje njegovo veliko interesovanje za kamernu muziku. Kao član gudačkog kvarteta pohađa nastavu u klasi prof. Uroša Pešića. Studije upisuje 1988. god. na FMU u Beogradu, na kojem je 1993. god. diplomirao violončelo u klasi prof. Viktora Jakovčića. Za vreme studija kamernu muziku pohađa u klasi prof. Alemka Belotija, kada i osniva Beogradski gudački kvartet sa kojim i posle studija nastavlja profesionalnu karijeru, ostvarivši veliki broj koncerata u najznačajnijim salama u našoj zemlji, poput Kolarčeve zadužbine, SANU, Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, Skupštine grada Beograda, Atrijuma narodnog muzeja, Matice srpske u Novom Sadu, trajno zabeležio desetine snimaka za arhivu RTS-a, sarađivao sa najznačajnijim srpskim muzičkim umetnicima, poput Aleksandra Šandorova, Svetislava Božića, Stanka Šepića, Jugoslava Bošnjaka, Katice Nikolić. Pohađao je i majstorski kurs „Amadeus String Quartet“ u Londonu, kada je sa svojim kvartetom ostvario i kraću koncertnu turneju. U isto vreme deluje i kao član Beogradske filharmonije. 1993. god . radi kao profesor violončela i dirigent kamernog orkestra MŠ „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu. 1996. god. odlazi u Dominikansku Republiku, gde svira na mestu violončeliste gudačkog kvarteta „Beloti“ i „Del Orbe“ sa kojima takođe dosta koncertira širom zemlje i sarađuje sa najvećim imenima iz sveta umetnosti tog podneblja. Ujedno je bio i član Nacionalnog simfonijskog orkestra u Santo Domingu. 2002. god. po povratku u zemlju, angažovan je kao prof. kamerne muzike na FU u Nišu. 2003. god. dobija zvanje docenta na predmetu kamerna muzika, na FU u Nišu. Jedan je od osnivača klavirskog tria „Konstantinus“, sa kojim je 2007. god. magistrirao kamernu muziku u klasi prof. Uroša Pešića na FMU u Beogradu. Kao član klavirskog tria „Konstantinus“ i vođa čelo sekcije istoimenog kamernog orkestra, ostvario je veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu. Od 2003. – 2010. god. angažovan je kao mentor sekcije violončela renomiranog orkestra „Young Musicins International Symphonic Orchestra“, sa sedištem u Italiji, a koji deluje pod pokroviteljstvom „Centra za evropsku inicijativu“. Trenutno deluje kao član više kamernih ansambala: gudački trio „Konstantinus“, kamerni orkestar „Konstantinus“, klavirski trio „Pezante“, i kvintetu „Tango xentlmens“. 2011. god. u saradnji sa KC „Ribnica“ iz Kraljeva, osniva Gradski orkestar „Crvčanin“ i nalazi se na mestu dirigenta i umetničkog rukovodioca.

trio-pesante-WEB

Autori plakata: Miljan Ristić i Jefimija Kocić