Trio SAN

Utorak, 22. novembar 2016. 20h
Koncertno-izložbeni prosstor FU, Knjaževačka 2a

Koncert u okviru Konkursa FU

 

Trio SAN
Nenad Mitić, klarinet
Aleksandra Stojiljković, violina
Stipe Bilić, klavir

 

 

PROGRAM

 

Darius Milhaud – Suite, Op. 157b
Ouverture
Divertissement
Jeu
Introduction et Final

 

Hans Gál – Trio za violinu, klarinet i klavir, Op. 97
Moderato assai
Andantino capricciosso, poco sostenuto
Allegreto

 

Johann Baptist  Vanhal – Trio za klarinet, violinu i klavir, Op. 20 No.5
Allegro
Grazioso
Allegretto

 

Aram Il’yich Khachaturian – Trio za klarinet, violinu i klavir, g-mol
Andante con dolore, con molt’espressione
Allegro
Moderato

 

 

BIOGRAFIJE

 

Trio SAN web

 

Nenad Mitić, klarinet

Nenad Mitić je rođen 1988. u Nišu gde je završio nižu i srednju muzičku školu u klasi prof. Vitomira Mitića, a potom i osnovne studije na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. Ante Grgina. Dalje obrazovanje je nastavio na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) gde je završio master studije klarineta, koncertni smer, u klasi prof. Stefan Schilling-a, solo klarinetiste Simfonijskog orkestra Bavarskog radija (Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, München). Dodatno se usavršavao na majstorskim kursevima kod eminentnih pedagoga kao što su: Sabine Meyer, Wenzel Fuchs, Reiner Wehle, Nicholas Cox. Trenutno pohađa studije instrumentalne pedagogije, kao i kamerne muzike u klasi prof. Markus Schön-a, solo klarinetiste Bavarske državne opere (Bayerische Staatsoper, München). Na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu je 2009. osvojio prvu nagradu – laureat u solo kategoriji, a na istom takmičenju, kao i na međunarodnom takmičenju kamernih sastava duvača u Pančevu je osvajao prve nagrade sa kamernim sastavima 2006., 2008. i 2011. godine. Bio je član Toskanskog internacionalnog omladinskog orkestra iz Firenze (Tuscan international youth orchestra), Simfonijskog orkestra mladih Srbije, Kamernog orkestra „Concertante“ i Omladinske filharmonije grada Niša. Takođe je bio učesnih orkestarskih projekata simfonijskog, operskog i duvačkog orkestra Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu. Bio je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije, Österreichische HochschülerInnenschaft, grada Niša, Fondacije Sveta Petka i NišArt Fondacije. Dobitnik je pohvalnice NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II, specijalnog priznanja Konstantinove stipendije i plakete „Dositeja“ Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije. Autor je knjige „Die Klarinette in der Oper“ koju je objavila izdavačka kuća Akademiker Verlag iz grupacije OmniScriptum GmbH & Co, Saarbrücken, 2016. godine.

 

Aleksandra Stojiljković, violina

Aleksandra Stojiljković je rođena 1990. u Beogradu. Svoje osnovne i master studije je zavrsila u Beogradu u klasi prof. Marije Spengler. Trenutno je na završnoj godini master studija za kamernu muziku, kao i master studija za violinu (solistička diploma) na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) u klasi prof. Ida Bieler i prof. Chia Chou. Svoj talenat je pokazala odmalena, na republičkim i saveznim takmičenjima je redovno osvajala prve nagrade, kao i na međunarodnom takmičenju u Sremskoj Mitrovici sa svojim klavirskim triom. Na međunarodnom takmičenju “Beogradski pobednik” je dobitnik druge nagrade. U toku svojih studija u Beogradu nastupala je kao solista i sa kamernim ansamblima u svim značajnijim salama u Srbiji i inostranstvu (Grčka, Nemačka, Španija, Francuska) gde je dobijala velika priznanja. U Austriji redovno nastupa sa svojim kamernim ansamblom u Beču i Gracu. Takodje, sa svojim kvartetom nastupa kao predstavnik univerziteta na bitnim međunarodnim dogadjajima, od kojih se ističe “International week” koji se tradicionalno održava svake godine u Gracu. Nastupala je i kao član Neuphilharmoniker orkestra u Frankfurtu i učestvovala na letnjem projektu Bečke filharmonije. Tu je radila i svirala sa regularnim članovima Bečke filharmonije. Član je i GK filmskog orkestra iz Beča, gde je na poziciji vođe drugih violina. Pored njih radila je sa renomiranim profesorima kao sto su Stefan Goerner, Boris Kušnir, Vesna Stanković, Igor Ozim, Petru Munteanu, Mateja Marinković, Ivry Gitlis i drugi.

 

Stipe Bilić, klavir

Stipe Bilić rođen je u Rijeci 1992. godine gde je i započeo svoje muzičko obrazovanje u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana, a dalje studije je nastavio na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Grazu (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) u klasi prof. Milane Chernyavske. Paralelno, treću godinu zaredom, polaznik je majstorskih radionica kod prof. Elisso Virsaladze na Scouli di Musica di Fiesole. Učestvovao je na mnogim pijanističkim smotrama i takmičenjima u zemlji i inostranstvu na kojima je postigao zapažene rezultate. Na državnim takmičenjima je pet puta osvajao prvu nagradu i to: 2007., 2009. i 2013. kao solista, 2008. sa klavirskim triom, a 2012. sa klavirskim duom. Osvojio je prve nagrade i niz posebnih nagrada na pijanističkim takmičenjima: „Daleki akordi“ u Splitu, ,„Zlatko Grgošević“ i „Mladi virtuozi – etide i skale“ u Zagrebu. Takođe je učestvovao na nekoliko međunarodnih pijanističkih takmičenja u kategoriji do 35 godina gde ostvaruje zapažene rezultate. U Kaljariju (2011.) „Ennio Porrino“ ulazi među pet polufinalista, u Goriciji (2011.) „Giulliano Peccar“ biva jedan od šestorice finalista, u Trstu (2012. i 2015.) na takmičenju „Stefano Marizza“ osvaja drugu nagradu, u Udinama (2013.) na 9. međunarodnom takmičenju „Euroregione“ osvaja prvu nagradu. Na takmičenju “Marta Debelli” u Grazu (2013.) osvaja treću nagradu i stipendiju, a na istom takmičenju 2014. godine osvaja stipendiju i drugu nagradu. Takođe je polaznik majstorskih kurseva kod poznatih pedagoga kao što su Olga Cinkoburova, Arbo Valdma, Noel Flores, Julia Gubajdullina, Grigory Gruzman, Milana Chernyavska i drugih. Pored niza nastupa u Hrvatskoj, nastupao je u Italiji, Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Lihtenštajnu, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Ukrajini. Kao solista je nastupao sa orkestrom Hrvatskog Narodnog Kazališta, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, kao i sa Zagrebačkim orkestrom mladih.