Trio “Sentimento”

Ponedeljak 15. jun 2015.20h

Koncert u okviru Konkursa FU 2015

 

Trio “Sentimento”

Ana Veličković-Igić, flauta

Nina Ćosić, engleski rog

Hana Paraušić, harfa

 

 

PROGRAM

 

A. Vinee – Trio-Serenade
Romance
Intermezzo
Villanelle

 

J. C. Burke – The Distracted Mind Waltz

 

M. Rondeau – Suite Nr.12
Joyeusement et sans presser
Avec amusent et gentilles
Ballade
Avec Moderation – Allegretto
Joyeusement

 

Ch. Kœchlin – Au Loin

 

M. de Falla-M.Grandjany – Spanish dance no. 1

 

A. Piazzola – Oblivion

 

C. Gardel – Por una Caveza

 

 

 

BIOGRAFIJE

 

Ana Veličković – Igić, flauta

Diplomirala je flautu u klasi prof. Tahira Kulenovića na FMU u Beogradu, a postdiplomske studije iz Kamerne muzike završila je u klasi prof. Olivere Đurđević na istom fakultetu. Tokom školovanja osvojila je više nagrada, kako za solo flautu, tako i za kamernu muziku. Jedan je od osnivača trija “Anima”, sa kojim je nastupala širom Srbije, kao i u Crnoj Gori, BiH, Italiji, Engleskoj, Mađarskoj… Ovaj ansambl ostvario je trajne snimke za RTS, Radio Beograd 202, Radio Novi Sad, Radio Niš. Nastupala je kao solista sa niškim Simfonijskim orkestrom, orkestrom Concertante, Kamernim orkestrom Imperio.U februaru 2012. god. nastupala je u okviru projekta “Putevima Konstantina Velikog”, u Londonu i Jorku izvodeći svetsku premijeru dela “The Tree of Glory” , kompozitorke Vere Stanojević. U toku svoje karijere, sarađuje sa našim eminentnim kompozitorima: Dejanom Despićem, Konstantinom Babićem, Verom Stanojević, Svetozarom Sašom Kovačević… Vanredni je profesor na Katedri za Kamernu muziku Fakulteta Umetnosti u Nišu, a njeni studenti su nosioci nagrada prestižnih takmičenja i festivala u zemlji i inostranstvu.

 

Nina Ćosić, engleski rog

Rođena u Nišu, gde je završila nižu i srednju muzičku školu u klasi prof. Ivana Jelića. Kasnije školovanje nastavila je u Novom Sadu na Akademiji umetnosti kod prof. Ljubiše Petruševskog. Vrlo rano se pronašla u orkestarskom sviranju. Gostovala je gotovo u svim orkestrima zemlje: Beogradska filharmonija, opera Narodnog pozorišta u Beogradu, opera Madlenijanum, simfonijski orkestar “Stanislav Binički”, Vojvođanski simfoničari, Gudači Svetog Đorđa, kamerni orkestar Dušan Skovran, Zemunski kamerni orkestar, Niški simfonijski orkestar, orkestar Pozorišta na Terazijama. Gostovala je i u orkestrima u regionu: Sarajevska fiharmonija i opera, Simfonijski orkestar RTCG. Dve godine bila je član međunarodnog orkestra u Italiji. Stalni je član Simfonijskog orkestra RTS-a, na mestu oboa i engleski rog. Imala je priliku da nastupa sa mnogim velikim imenima kao što su: Montserrat Caballe, Nigel Kennedy, Kiri Te Kanawa, Shlomo Mintz, Klod Delangl, Aleksandar Madžar, Sreten Krstić, Ray Chrals, Arsen Dedić i mnogi drugi. Rado nastupa solistički i u kamernim sastavima.

 

Hana Paraušić, harfa

Rođena 1991, upisala je osnovnu muzičku školu „Jovan Bandur“ u Pančevu u klasi doajena prof. Milice Barić. Klasu kasnije preuzima prof. Ivana Pejoska, a sa šesnaest godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u klasi prof. Ljilјane Nestorovske, u čijoj klasi završava osnovne i master studije. Dobitnica je mnogih nagrada na takmičenjima kako republičkog tako i međunarodnog nivoa (Vels, Slovenija, BiH…), uspešno nastupajući solistički i kamerno. Izdvajaju se: prva nagrada na Republičkom takmičenju 2008. Godine, tri zlatne plakete na Međunarodnom takmičenju u Sloveniji, kao i drugi i treća nagrada na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ održanog u Novom Sadu 2011. i Beogradu 2013. godine. Nastupala je sa Filharmonijom mladih „Borislav Pašćan“, duvačkim orkestrom FMU, orkestrom Narodnog Pozorišta, orkestrom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Kao solista je nastupila sa kamernim orkestrom „Orfej“, pod dirigentskom palicom Ivana Markovića. Takođe je premijerno na harfi izvela  Concierto de Aranjuez Joaquin Rodriga , u pratnji Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umestnosti. Dobitnica je stipendije za učestvovanje u projektu Nei Suoni Dei Luoghi (U zvucima gradova) 2011. godine, nastupajući solistički, u Nacionalnom Arheološkom muzeju Aquileia u Udinama, Italija. Pohađala je majstorske kurseve kod eminentnih harfista kao što su Patricia Tasini, Jana Bouškova, Naoko Jošino, Širin Pandžapoglu, Izabel Moreti i dr… Privremeno je zaposlena u muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Vršcu, gde je ostvarila zapažen rad sa učenicima harfe. Od nedavno je honorano angažovana kao solista Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije.